Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Ζητά ενημέρωση από ΣΔΟΕ και ΓΓΠΣ για τους φορο-ελέγχους

66

Τη διαπίστωση ότι η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή ήταν και δυστυχώς παραμένουν «ανοιχτή πληγή» για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία, εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητεί τη σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Αικατερίνη Σαββαΐδου για την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων, την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών, καθώς και για το εκτιμώμενο ύψος των προσδοκώμενων εσόδων. Την σχετική επιστολή-αίτημα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Κ. Μαρκόπουλο, υπογράφουν οι κκ. Π. Ρήγας, Φ. Σαχινίδης, Ι. Κουτσούκος, Κ. Σκανδαλίδης και Χρ. Γκόκας.

Ολόκληρη η επιστολή των πέντε «πράσινων» βουλευτών:

«Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε,

Η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή ήταν και δυστυχώς παραμένουν «ανοιχτή πληγή» για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα μας γενικότερα.

Το μείζον αυτό θέμα τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική βούληση, την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την πληρότητα του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου, απασχολεί όμως, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδίως αυτούς που επωμίζονται το κύριο βάρος στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και την έξοδο από την κρίση.

Ιδιαίτερα, όμως η κοινή γνώμη προβληματίζεται από τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις και από το πλήθος των αντιφατικών πληροφοριών που δέχεται σχετικά με την διερεύνηση και εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης στις περιπτώσεις όλων αυτών που με τον έναν ή άλλο τρόπο διέρρευσαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, σε καταθέσεις τραπεζών ή αγορές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνουμε ότι με πολιτικές πρωτοβουλίες των αρμόδιων Υπουργών και προσπάθειες των αντίστοιχων υπηρεσιών έχουν ήδη καταγραφεί χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις (εμπεριέχονται στις γνωστές Λίστες Λαγκάρντ – Λιχτενστάιν – 54.000 καταθετών εξωτερικού – ιδιοκτητών ακινήτων στην αλλοδαπή – κατόχων σκαφών αναψυχής- εξωχώριων εταιρειών) και ήδη αρκετές από αυτές βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, δικαστικής διερεύνησης και καταλογισμών με βάση το νέο – σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε μετά το 2010 για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων (εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος – άρση τραπεζικού απορρήτου – ποινικοποίηση – νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί).

Το Υπουργείο Οικονομικών, είτε μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με ανακοινώσεις του έχει δώσει αρκετά στοιχεία στη δημοσιότητα για την πορεία αυτών των ελέγχων.

Σε κάθε περίπτωση όμως η συζήτηση περιστρέφεται και επικεντρώνεται στο ΣΔΟΕ και στις εποπτευόμενες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπηρεσίες, αρμόδιες για τις υποθέσεις αυτές . Τίθενται ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα διεκπεραίωσης, το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων, την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών, καθώς και για το εκτιμούμενο ύψος των προσδοκώμενων εσόδων, ενώ τελευταία στο πλαίσιο του πολιτικού εντυπωσιασμού εκτοξεύονται διάφορες κατηγορίες για τους τρόπους επιλογής και τους χειρισμούς υποθέσεων εμπλεκομένων προσώπων.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή εκτιμούμε ότι η Επιτροπή Οικονομικών οφείλει να συμβάλει ταυτόχρονα, τόσο στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελλήνων πολιτών, όσο και να ωθήσει μέσω των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών, προτείνουμε να κληθεί στην επιτροπή ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου , προκειμένου να μας ενημερώσουν αναλυτικά για τα κρίσιμα αυτά θέματα, καθώς και για να ακούσουν τις θέσεις και προτάσεις των μελών της Επιτροπής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.