Ειδησεογραφικό site

Η ελληνική πρόταση: Έσοδα και από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ταμείο των 50 δισ.

44

Ως κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα έχει την ίδια «λογική» λειτουργίας με αυτή του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο νέο Ταμείο θα περιληφθούν και τα έσοδα που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η επίτευξη, δηλαδή, των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη, εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018!».

Τι θα «περιλαμβάνουν» οι ιδιωτικοποιήσεις
Προσθέτουν ακόμη ότι στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας -υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Πάντως, υπάρχει η διευκρίνιση ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση.

Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τρένο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια.

Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκη από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.