Ειδησεογραφικό site

Παρασκήνιο: Το ΔΝΤ έφυγε από τις διαπραγματεύσεις γιατί Έλληνας αξιωματούχος είπε «δεν σας χρειαζόμαστε»

34

Η στάση ενός Έλληνα αξιωματούχου στις συζητήσεις στο Brussels Group ήταν αυτή που ώθησε το ΔΝΤ στην αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάση Τσίτσα τα στελέχη του ταμείου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση κατόπιν εντολής του Πολ Τόμσεν όταν Έλληνας αξιωματούχος σε τηλεδιάσκεψη χαρακτήρισε τη στάση του ταμείου αντιπαραγωγική και επιτέθηκε στους εκπροσώπους του.

Κατά τον αξιωματούχο που επικαλείται ο δημοσιογράφος, το μέλος της ελληνικής ομάδας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΔΝΤ είπε «δεν χρειαζόμαστε το ταμείο, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».

Για τη στάση αυτή του Έλληνα αξιωματούχου ενημερώθηκε ο Πολ Τόμσεν και έτσι στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Ταμείου ανακοίνωσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι οπουδήποτε έχει συμμετάσχει το Ταμείο, έγινε κατόπιν πρόσκλησης  και η συμμετοχή του τελεί πάντα υπό τη σιωπηρή ή ενεργή υποστήριξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση στα χρονικά του ΔΝΤ, η οποία ζητά να αποχωρήσει, ενώ έχει προσκληθεί από την ίδια τη χώρα.

Το επόμενο βήμα ήταν η αποχώρηση του Ρίτσι Γκογιάλ και των υπολοίπων τεσσάρων στελεχών του ταμείου και η επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή ακολούθησε η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών» προσθέτοντας ότι «όπως έχει πει πολλές φορές η γενική μας διευθύντρια το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.