Ειδησεογραφικό site

Σε «μπλακ αουτ» οι διαπραγματεύσεις – Σενάρια τρόμου για έλεγχο κεφαλαίων και Grexit

38

Στο σημείο «μηδέν» βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας – εταίρων και με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των πιθανοτήτων είτε για επιτυχή κατάληξη είτε για συγκρουσιακό ναυάγιο, η κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για θετικό φινάλε.

Το πινγκ πονγκ κυβέρνησης – πιστωτών, που διαρκεί ήδη πέντε μήνες, έχει καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που πλέον πλησιάζει απειλητικά για την Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δείχνουν ψύχραιμοι, δεν κρύβουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την αγωνία τους. «Το κυρίαρχο δεν είναι ποιος θα επικοινωνήσει πρώτος, αλλά να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας τη διαδικασία απεμπλοκής από τη σημερινή κατάσταση.

Επιπλέον, όπως εξηγούν, βρίσκονται στην αναμονή νέων προτάσεων από τους Θεσμούς, επί των οποίων και θα επανατοποθετηθεί η Αθήνα με βάση όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να βάλουν κι άλλο νερό στο κρασί τους, χωρίς ωστόσο να υιοθετήσουν ακραίες θέσεις, όπως αυτές που περιγράφονταν στην «πρόταση Γιούνκερ».

Ο Τσίπρας σε «ανοικτή γραμμή» με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας τόσο με Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και με αρχηγούς κρατών, όπως το δίδυμο Μέρκελ-Ολάντ. Συνεργάτες του άφηναν χθες να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ίσως και σήμερα να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δείχνει ανοιχτός στο να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει κι άλλα βήματα πίσω στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών όμως λέει άλλα. Λίγα 24ωρα πριν από το καθοριστικό Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στη γερμανική Bild υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να καταθέσει νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. «Το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο», ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Καθοριστικές οι αποφάσεις Ντράγκι

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και στη Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζουν αύριο οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα ούτε αυτή τη φορά, θεωρούν πολύ πιθανό να αναλάβει μια πρωτοβουλία που θα συνιστά αυστηρή προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο εναλλακτικές:

  • Είτε να μην εγκρίνει νέα μεγάλη αύξηση του ELA.
  • Είτε να αυξήσει το  κούρεμα των ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες.

Επόμενος σημαντικός «σταθμός» είναι το Εurogroup της Πέμπτης, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Γιάνη Βαρουφάκη θα παρουσιάσει εκ νέου όλες τις προτάσεις της, καθώς και τις υποχωρήσεις που έχει κάνει ώστε να «γεφυρωθεί» το χάσμα.

Επί ποδός η Κοινοβουλευτική Ομάδα – Μπαράζ επαφών

Η κυβέρνηση θέλει να αναθερμάνει τις επαφές με τους ευρωπαίους, αλλά δείχνει ανυποχώρητη στις συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές». Θεωρεί δε ότι με τις υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει σε άλλα μέτωπα των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές που υφίστανται και αφορούν στα συγκεκριμένα θέματα,  δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν το ρίσκο να μπει η χώρα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, σε περιπέτειες, αλλά αυτό είναι ευθύνη πλέον των εταίρων και όχι της Αθήνας.

Η κυβερνητική ηγεσία μιλά ανοιχτά για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την βύθιση της Ελλάδας στην κρίση των Μνημονίων και τις καταστροφικές συνέπειες, που είχαν οι συνταγές οι οποίες επιβλήθηκαν στη χώρα την τελευταία πενταετία.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να τονίζει και το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επαναλάβει και την έκκληση να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και στο εσωτερικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καθημερινά διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με αρκετούς βουλευτές και στελέχη να τάσσονται ευθέως υπέρ της ρήξης με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συνεδριάζει στη 1 μ.μ. η Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τόσο των βουλευτών της «πτέρυγας Λαφαζάνη» όσο και των άλλων διαφοροποιημένων από την κεντρική γραμμή τάσεων.

Νωρίτερα, με διαδοχικές συναντήσεις θα ενημερώσει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει η συνάντηση που θα γίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που δεν υπάρχει δίαυλος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα έλεγαν πως η ίδια θα γίνει δεκτή «ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής».

Πολλαπλά τελεσίγραφα στην Αθήνα

Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει και πάλι στις διαπραγματεύσεις, τα μηνύματα που στέλνουν οι εταίροι μοιάζουν περισσότερο με τελεσίγραφα. Ενδεικτικό είναι πως όλες οι πλευρές (Γαλλία, Γερμανία, ΕΚΤ, Κομισιόν) καθιστούν σαφές ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, στο γήπεδο της οποίας είναι και η μπάλα πλέον.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος, ότι «φτάνουμε σε μία χρονική στιγμή που ενδέχεται να είναι ταραχώδης» και κάλεσε την Αθήνα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαρύνει την ελληνική κυβέρνηση».

Ανάλογα ήταν τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που επιμένει στις θέσεις της για το ασφαλιστικό- και το Βερολίνο, ενώ όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες.

Guardian: Για πρώτη φορά οι επενδυτές φοβούνται τόσο πολύ τη χρεοκοπία και το Grexit

«Σχεδόν για πρώτη φορά οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και της συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ».

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην τωρινή κρίση και κάνει τον οικονομικό αναλυτή του Guardian, Νιλς Πράτλεϊ να κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο που πλέον προσμετράται; Ο ίδιος σημειώνει: «Οι προηγούμενες κρίσεις πάντα έδειχναν πως κάπως θα φτάσουν σε ένα τέλος και όντως έτσι συνέβη. Αυτή τη φορά, ακόμη και την 11η ώρα, οι «κόκκινες» γραμμές γίνονται πιο ερυθρές».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η αντίδραση των αγορών ήταν εξόχως ενδεικτική. Οι ελληνικές μετοχές -κυρίως αυτές των τραπεζών- δέχθηκαν τη Δευτέρα ισχυρό πλήγμα. Η γενικότερη αντίδραση, πάντως, είναι συγκρατημένη. Τα ομόλογα των άλλων χωρών αυξήθηκαν, αλλά όχι στο ανησυχητικό επίπεδο του 2011-12. Το ίδιο συνέβη και στα ξένα χρηματιστήρια: έπεσαν, αλλά η πτώση δεν ήταν δραματική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.