Ειδησεογραφικό site

Παραίτηση Μεϊμαράκη ζητούν Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης – Άδωνις: Το φιάσκο έχει ονοματεπώνυμο

70

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λίγες ώρες μετά την δήλωσή του με την οποία ζητούσε την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ.

Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος το οποίο, κατά πληροφορίες, έγινε στις 12 το μεσημέρι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί όχι μόνο από μεταβατικός πρόεδρος αλλά και από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος

Όταν ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ άκουσε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη εξερράγη καθώς, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πήρε και τόσο καλά τα όσα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη συνοδεύθηκε και από «γαλλικά» σε έντονο ύφος.

Φιάσκο η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία μετατράπηκε σε φιάσκο άνευ προηγουμένου και με άγνωστες περαιτέρω συνέπειες για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές ματαιώθηκαν εξαιτίας ανυπέρβλητων τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό (on line) σύστημα ψηφοφορίας που δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει.

Τη ματαίωση της ψηφοφορίας αποφάσισε τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) και αφού προηγουμένως ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε υποβάλει αίτημα αναβολής, προειδοποιώντας με απόσυρση της υποψηφιότητάς του εφόσον λαμβανόταν απόφαση για έναρξη της ψηφοφορίας με χειρόγραφη διαδικασία.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Συγγρού «ενοχοποιείται» η ιδιωτική εταιρία η οποία ανέλαβε την οργάνωση της ψηφοφορίας, τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών επιρρίπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ευθυνών για το «φιάσκο» στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος προήδρευε και στην ΚΕΦΕ.

Ευθύνες, ωστόσο, καταλογίζονται από τους ανθυποψηφίους του και στον «μεταβατικό» πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επικρίνεται ότι από τον Ιούλιο που είναι στο τιμόνι του κόμματος «δεν λειτούργησε ως πρόεδρος αλλά ως υποψήφιος που το μόνο για τι οποίο ενδιαφερόταν ήταν να χρησιμοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό για την εκλογή του».

Από το επιτελείο του νυν προέδρου, ωστόσο, απαντούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργούσε η παρουσία του κ. Παπαμιμίκου και είχαν ζητήσει την αντικατάστασή του, γεγονός που τώρα ζητείται και από τους άλλους υποψηφίους.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το γαϊτανάκι των ευθυνών, γεγονός είναι ότι η ματαίωση της ψηφοφορίας, που είναι ακόμη άγνωστο πότε θα διεξαχθεί, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και δοκιμάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ούτως ή άλλως εύθραυστη ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, ενώ αποφεύγονται από όλες τις πλευρές εκτιμήσεις για το τι μέλει γενέσθαι και κυρίως αν και πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ήδη, με ευθύ τρόπο οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης και με έμμεσο ο Άδωνις Γεωργιάδης εγείρουν ζήτημα παραίτησης και του κ. Μεϊμαράκη. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, κάτι που το απορρίπτουν ασυζητητί από το επιτελείο του νυν προέδρου.

Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα προτάθηκε να συναντηθούν οιτέσσερις υποψήφιοι το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού, ενώ ανάλογη πρόταση για συνάντηση είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο κ. Γεωργιάδης.

Τι απαντά το επιτελείο Μεϊμαράκη

Με τη δημοσιοποίηση ενδεικτικών αποτελεσμάτων από ορισμένα εκλογικά κέντρα της περιφέρειας που είχαν αρχίσει να ψηφίζουν τα μέλη της ΝΔ, απάντησε το επιτελείο του νυν προέδρου της ΝΔ στην πίεση των ανθυποψηφίων του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που ζητούν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με «διαρροές» από συνεργάτες του, ο κ. Μεϊμαράκης επικρατούσε με μεγάλη διαφορά μεταξύ όσων είχαν προλάβει να ψηφίσουν με το χειρόγραφο σύστημα που ενεργοποιήθηκε προτοπύ ληφθεί η απόφαση για αναβολή. Ειδικότερα:

– Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης σε 92 ψηφίσαντες, ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 44, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 28, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 13 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 7.

– Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε 57 ψηφίσαντες, ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 33, ο κ. Τζιτζικώστας 15, ο κ. Γεωργιάδης 7 και ο κ. Μητσοτάκης 2.

– Στο Δερβένι Κορινθίας, σε 15 ψηφίσαντες, έλαβε 9 ο κ. Μεϊμαράκης, 3 ο κ. Τζιτζικώστας και από μια οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

– Στα Κύθηρα, σε 16 ψηφίσαντες, ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 10 ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης 4 και ανά μια οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.

Εκλογές σε 2-3 εβδομάδες προτείνει η πλευρά Μεϊμαράκη

Παράλληλα η πλευρά Μεϊμαράκη προτείνει η διαδικασία να επαναληφθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεν αναμένεται να εμφανιστεί στη Λεωφόρο Συγγρού τις επόμενες ώρες, αναφέρει ότι το κόμμα έχει Όργανα και Καταστατικό και το περιβάλλον του λέει «όχι» σε συνέδριο. Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας σύντομα, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά Μεϊμαράκη, επιρρίπτουν ευθύνες στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της μπορούν να αναπληρωθούν άμεσα μετά την παραίτησή τους. «Περιμένουμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα με τον Παπαμιμικο ειδικά. Καθένας που έχει παίξει το ρόλο του να πάρει τις ευθύνες του», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου και εξηγούν ότι στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Αντρέας Παπαμιμικος τον αναπληρώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτακης.

Μητσοτάκης: Ο Μεϊμαράκης να παραδώσει την μεταβατική ηγεσία στην Γιαννάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση του Μεϊμαράκη καιτο ορισμό της Μαριέττας Γιαννάκου ως μεταβατική πρόεδρος του κόμματος. Παράλληλα, ζήτησε αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της κυρίας Γιαννάκου.

«Η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του Κόμματός μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους.

Ζητώ:

– Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

– Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

– Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου

– Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό

– Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Η ίδια η πρώην ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την πρόταση εφόσον, όμως, συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι.

«Επιφυλάσσομαι να απαντήσω βλέποντας την αποδοχή ή όχι. Δεν έχω αντίρρηση ως στέλεχος που είμαι από την πρώτη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία να βοηθήσω» δήλωσε η κυρία Γιαννάκου στο news247.

Τζιτζικώστας: Να παραιτηθεί ο Μεϊμαράκης

Για «αδιανόητα πράγματα που συνέβησαν και προσβάλουν τον κόσμο της παράταξης» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητώντας και αυτός την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Έδωσα τεράστιο αγώνα για να ζητήσω από τους Νεοδημοκράτες να στηρίξουν την παράταξη την ώρα που ορισμένοι όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την απαξιώσουν. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας από το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα.

Εκτός από την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και τον ορισμό νέου μεταβατικού προέδρου που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σύμφωνα με το καταστασικό, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε και την παραίτηση της ΚΕΦΕ και όλων των μελών της καθώς και συνάντηση στις 7 το απόγευμα των τεσσάρων υποψηφίων «για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα».

«Να γνωρίζουν κάποοι ότι η αλλαγή που θα ερχόταν με τη σημερινή εκλογική διαδικαδσία θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Άδωνις: Το φιάσκο έχει ονοματεπώνυμο – Κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν

Σφοδρή επίθεση κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου εξαπέλυσε από το Περιστέρι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να βρεθούν. Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Η ΝΔ πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, να ξεπεράσει τη σημερινή εικόνα που δεν την τιμά και να προχωρήσει μπροστά».

«Καλώ και τους τέσσερις συνυποψηφίους να βρεθούμε άμεσα και να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη Νέα Δημοκρατία για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει πλανώνται πλάνην οικτράν» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ: «Ο Παπαμιμίκος έχει ευθύνη ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ, οφείλει να μας πει τι μέτρα έλαβε και το κόμμα πρέπει να εξηγήσει τι πήγε στραβά».

Ο ίδιος πάντως είπε ότι είχε εκφράσει αγωνίες από το βράδυ του Σαββάτου «όμως η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει κανονικά διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της για να πάει ενωμένη μπροστά. Τη χρειάζεται ο τόπος».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.