Ειδησεογραφικό site

Παρέμβαση Στουρνάρα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

38

Για αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων και αβεβαιότητες στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας που εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους, αν δεν προχωρήσει η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, στην ετήσια  έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον, προειδοποιεί για ανακοπή της ανάκαμψης σε πιθανή χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών.

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», τόνισε.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε:

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκτιμάται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης το 2015, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2016. Τα βασικά στοιχεία αβεβαιότητας ως προς την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας  με τους εταίρους, στην πιθανή  χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αν περιοριστούν οι αβεβαιότητες αυτές, η οικονομία μπορεί και αναμένεται να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και το 2015.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και η ιδιωτική κατανάλωση θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, ενώ και η άνοδος των επιχειρηματικών επενδύσεων θα συνδράμει στην ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα,  ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε μια αμοιβαίως επωφελή τελική συμφωνία με τους εταίρους.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης είπε ότι περιορίζουν την αβεβαιότητα και δίνουν στη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, θέτοντας παράλληλα τις δικές της προτεραιότητες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.