Ειδησεογραφικό site

Παρά την πολιτική ρευστότητα η κοινωνία ξέρει τι θέλει

65

kaloudis1Του Θοδωρή Καλούδη

Τα ποιοτικά στοιχεία που μας δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οδηγούν σε ένα κύριο συμπέραμα: η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν πολιτική σταθερότητα και διαφωνούν με όσους επιζητούν την “ανατροπή”.

Η ροπή που καταγράφεται στην κοινωνία για σταθερότητα είναι αρμονική τα δύο τελευταία χρόνια και ανεξάρτητη από την απαισιοδοξία της πλειοψηφίας για την οικονομία, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών κυβέρνησης και τρόϊκα και τις πιθανότητες σημαντικής βελτίωσης του επιπέδου της ζωής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ένας στους δύο πολίτες πιστεύουν ότι στα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα πανε μάλλον χειρότερα και, ανάλογα, η ζωή τους θα χειροτερέψει, εντούτοις δεν επιθυμούν πρόσκαιρη ανατροπή της κυβέρνησης. Οι 6 στους δέκα απορρίπτουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί χαρακτήρας δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές για να ανατραπεί η κυβέρνηση και ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι δεν θέλει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει εμφανώς τις ευρωεκλογές.

Το “παράδοξο” να διαπιστώνεται η δυστυχία και η απαισιοδοξία της πλειοψηφίας της κοινωνίας, να αποδοκιμάζεται η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτικη, να αποτελούν επίσης κοινωνική μειοψηφία όσοι δηλώνουν σήμερα ότι στηρίζουν εκλογικά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την ίδια στιγμή η πλειοψηφία να μην επιθυμεί ανατροπή της κυβέρνησης αλλά πολιτική σταθερότητα εξηγείται από άλλα ευρήματα.

1. Οι 7 στους 10 πολίτες, ανεξάρτητα κομματικών προτιμήσεων , πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να μείνει “πάση θυσία” στη ζώνη του ευρώ. Δεν διακινδυνεύουν περιπέτειες. Και αυτό αδυνατίζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που δεκδικεί δυναμικά την εξουσία, χωρίς να έχει πείσει την κοινωνία για το πως αντιμετωπίζει το κρίσιμο αυτο ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένοι στο θέμα αυτο, προφανώς επηρεαζόμενοι από τις διαφορετικές “γραμμές” των ηγετικών στελεχών του κόμματος. Ξεκάθαρες τοποθετήσεις για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έχουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ,το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι, μικρότερες εξωκοινοβουλευτικές σήμερα δυνάμεις (Δράση κ.ά) αλλά και το 40% των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτούν ένα ξεκάθαρα φιλοευρωπαίκό κοινωνικό μέτωπο σταθερότητας.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ (ως εναλλακτική λύση) δεν έχει καταφέρει να χτίσει κυβερνητική εικόνα στην κοινωνία. Μόνο το 27,4% θεωρεί ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, έναντι του 71,7% που πιστεύει ότι δεν είναι. ´Ετσι, παρά το γεγονός ότι μόνο το 36% δηλώνει ότι ταυτίζεται ή στηρίζει την συγκυβέρνηση, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην κοινωνία (60%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κριθεί στο πέρας της τετραετίας της. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πιθανόν ελπίζουν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος, παρα την τρέχουσα απαισιοδοξία – και ενδεχομένως σε “ενηλικίωση” της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού, σε συνθήκες ομαλότητας.

Αυτά τα στοιχεία και αυτές οι σκέψεις διαμορφώνουν, κατά την κρίση μου, ένα πολιτικό περιβάλλον που, ενώ είναι ασαφές ως προς τις κομματικές προτιμήσεις των πολιτών, είναι σαφέστατο ως προς τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της κοινωνίας.

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.