Ειδησεογραφικό site

Παράταση του Μνημονίου «βλέπουν» Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

70

soible-daiselbloomΣτο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ίσως το κρισιμότερο μέχρι τώρα, -καθώς αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν το στίγμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συνεδρίαση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άνοιξε τον «χορό» των δηλώσεων υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου.

«Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την είσοδο του στο Eurogroup. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να πει ότι«η χώρα είναι στο σωστό δρόμο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει από την πλευρά του «καθόλου σίγουρος» και «πολύ ανήσυχος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό πρόγραμμα να παραταθεί ακόμα και για έξι μήνες.

«Σήμερα θα ακούσουμε τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε επίσης καθόλου σίγουρος και πολύ ανήσυχος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.

«Όχι δεν νοιώθω καθόλου σίγουρος. Είμαι πολύ ανήσυχος για τα χρονικά περιθώρια και πιστεύω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν για να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά 6 μήνες, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην συμφωνήσει παρά σε μία παράταση ολίγων εβδομάδων.

Σήμερα το Eurogroup που θα κρίνει την παράταση του Μνημονίου

Την ίδια ώρα να «κλειδώσει» η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και να διασφαλιστεί η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης για τουλάχιστον ένα ακόμη μήνα, είναι οι επόμενοι στόχοι του υπουργού Οικονομικών που μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο άκρως κρίσιμο συμβούλιο Eurogroup.

Το «ραντεβού» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και η αποστολη του κυρίου Χαρδούβελη δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με ευρωπαίους ομολόγους του που πιέζουν για πολύμηνη παράταση του Μνημονίου και πιο σκληρά μέτρα.

Ο κύριος Χαρδούβελης από πλευράς του «οχυρώνεται» πίσω από την υπερψήφιση του νέου προϋπολογισμού και το email που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής για να αποδείξει και να πείσει την Τρόικα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2015. Θα παρουσιάσει όμως και τις υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, όπως:

– αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,

– λοταρία αποδείξεων,

– πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα

– ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει στο Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας μας που θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, κατά 1-2 μήνες ακόμη (ή για τουλάχιστον τρεις σύμφωνα, με άλλες πληροφορίες), αλλά για «γραφειοκρατικούς λόγους» όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός, δηλαδή μέχρι να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας –και πολύ αυστηρής- προληπτικής πισστοληπτικής γραμμής ECCL. Επί τάπητος θα τεθεί και ο ενεργός ρόλος που θα αναλάβει να διαδαματίσει το ΔΝΤ, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης.

Στο e-mail που απέστειλε την Παρασκευή η κυβέρνηση, δεσμεύεται επίσης ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ εξάμηνο του 2015.

Τα «εφεδρικά» μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αφορούν σε:

– ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

– αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμα: Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του ΜνημονίουΣόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται «κι άλλο χρόνο», αλλά είναι «στον σωστό δρόμο» – Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.