Ειδησεογραφικό site

Υπ.Οικονομικών: Διαπραγματεύσεις για τη νέα φάση «μετά το Μνημόνιο»

37

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το τέλος του μνημονίου όπως το ξέρουμε δηλαδή, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους δανειστές μεταβλήθηκε σε θρίλερ από μια φράση που αποδόθηκε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε έγγραφο προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ φερόταν πως ανέφερε: «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η διαρροή της -αποδιδόμενης στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών- δήλωσης προκάλεσε την εντύπωση ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την παράταση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που ούτως ή άλλως θα εξαρτηθεί από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οπως είναι προφανές, το θέμα της υποτιθέμενης παράτασης του ελληνικού προγράμματος και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 αποτέλεσε βασικό θέμα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι έπειτα από επικοινωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρέοδρο του Eurogroup, διευκρινίστηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ ότι ο ίδιος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έκανε αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», αναφέρεται κατά λέξη στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε σε παρεξήγηση την αποδιδόμενη στον κ. Ντάισελμπλουμ αναφορά ότι εξετάζεται η συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος.

«Αυτό που αναφέρθηκε στον Τύπο δεν ήταν σωστό, ότι έκανε δηλώσεις. Μου το ξεκαθάρισε στο τηλεφώνημα. 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμα , άρα όλοι έχουν κίνητρο να μπουν σε μία κατάσταση όπου όλοι είναι νικητές», τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δηλώσεις του έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι αναφέρεται στο έγγραφο Ντέισελμπλουμ

Σε έγγραφό του, αναφορικά με την διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συγκαλείται την Πέμπτη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, αλλά όπως τονίζει, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Ακόμη, γίνεται λόγος για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνεται ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου.

«Η δόση των 1,9 δισ. ευρώ από τον EFSF θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και μετά από μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου», αναφέρεται.

Βενιζέλος: Ζητάμε διασφαλίσεις για τη μέρα μετά το Μνημόνιο

Την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις από τους εταίρους της χώρας για την ομαλή έξοδό της από το Μνημόνιο και θα της επιτρέψουν να «ανασάνει» ως ισοδύναμη χώρα, χωρίς να κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση το αυριανό Eurogroup και ανέφερε ότι σε αυτό θα εξεταστεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και η νέα φάση, στην οποία θα εισέλθει η χώρα, μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξήγησε, δε, ότι τα περί παράστασης του παρόντος προγράμματος, που αποδόθηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οφείλονται σε «παρεξήγηση», και ζήτησε ψυχραιμία στο χειρισμό τέτοιων θεμάτων, προκειμένου να μην υπονομεύονται οι εθνικές προσπάθειες.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές θέσεις επί μίας σειράς επιμέρους ζητημάτων, που αφορούν στη διαπραγμάτευση, έχουν ήδη σταλεί στην Τρόικα. Όσο για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα, είπε ότι αυτή θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν διεξάγεται μόνο με προσωπική παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση την επιθυμούσε εξ αρχής και ότι η ΕΚΤ είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών. Όπως υπογράμμισε, τα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests θα έχουν αντίκτυπο και στους πολίτες και τους καταθέτες, ζήτησε ωστόσο υπομονή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε επίσης στην έλλειψη συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, όπως είπε, μικροκομματικές σκοπιμότητες υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η ελληνική πλευρά εργάζεται, προκειμένου η διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή να κλείσει πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup για το 2014.

Απαντώντας στο αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τα εθνικά θέματα στην ατζέντα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος ή κάποιο ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για το οποίο να χρειάζεται να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τους κάλεσε, δε, να πάνε στην ενημέρωση που θα κάνει ο ίδιος, την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τι γίνεται ακριβώς στα εθνικά θέματα.

Όσο για το αν χρειάζεται να υπάρξει εθνικό συμβούλιο για άλλα ζητήματα (σ.σ. όπως αυτό της συναίνεσης στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και της προσφυγής στις κάλπες, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας), ο αντιπρόεδρος το απέφυγε τεχνηέντως, απαντώντας: «Αν εννοείτε για την οικονομία (σ.σ. να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών), είναι σαφές ότι ο καθένας έχει διαφορετικές θέσεις».

Τέλος, είπε ότι δεν προκύπτει καμία διάθεση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας σε συμφωνία επί μίνιμουν προϋποθέσεων, όπως η ανάγκη να υπάρξει κοινή στάση στα εθνικά θέματα και στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.