Ειδησεογραφικό site

Παράταση της έκτακτης εισφοράς μέχρι το 2016

41

Το σενάριο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς στις αρχές του 2015 και άλλο ένα 20% στο τέλος του 2015, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ελάφρυνση στους μισθωτούς θα φανεί από το 2016.

Σε κάθε περίπτωση ένα έκτακτο μέτρο όπως η εισφορά αλληλεγγύης παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια επιβαρύνοντας εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια σχετικά με το ποιοι θα ωφεληθούν από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς. Αν δηλαδή το «ψαλίδι» θα αφορά όλους τους φορολογούμενους ή θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Το σενάριο εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4% και σε περίπτωση που μειωθεί, οι φορολογούμενοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από τον Ιανουάριο, καθώς ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται από τον μισθό τους.

Το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα. Το τι ακριβώς θα συμβεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα φανεί με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 το οποίο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και ενώ θα έχει ήδη έρθει στην Αθήνα η τρόικα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.