Ειδησεογραφικό site

Σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ προχώρησε η κυβέρνηση-Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία-Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ

39

Σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ προχωρά η κυβέρνηση μετά την άρνηση των συνδικαλιστικών σωματείων να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Με χθεσινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ανοικτό Σάββατο και Κυριακή το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να δημοσιεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης αναμένονται από τη μία οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων και αφετέρου η διαδικασία της επίδοσης των ατομικών φύλλων πορείας προς τους εργαζομένους. Παράλληλα είναι σε ετοιμότητα εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν καταλήψεις ή άλλες δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων.

Η απόφαση της πολιτικής κινητοποίησης και της επίταξης των υπηρεσιών ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Σοφία Βούλτεψη: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Στο δικαστήριο εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ υποστήριξαν την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, ενώ εκπρόσωποι του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τάχθηκαν κατά της απεργιακής κινητοποίησης και ζήτησαν από το δικαστήριο να την κηρύξει παράνομη.

Το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυαν ότι θα δώσουν προθεσμία λίγων ωρών στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στη θέση τους, διαφορετικά θα εκδώσουν φύλλα πορείας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπερ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει. Πλέον η συζήτηση συνεχίζεται για τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό θα εισαχθεί για συζήτηση στο Α’ θερινό τμήμα την ερχόμενη Τρίτη για να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ

Συνεχίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ τις απεργιακές κινητοποιήσεις της από τα ξημερώματα του Σαββάτου, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.