Ειδησεογραφικό site

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τα βατά θέματα ανεβάζουν τις βάσεις

32

Οριακή άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς και μεγαλύτερη άνοδο στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης φέρνουν τα βατά θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Η γενική τάση για εύκολα θέματα φαίνεται ότι υλοποιήθηκε εφέτος στα περισσότερα μαθήματα χωρίς μέχρι στιγμής να δημιουργηθούν μείζονα ζητήματα δυσπιστίας σε κανένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων» λέει μιλώντας στο Βήμα ο εκπαιδευτικός και στατιστικός αναλυτής των εξεταστικών στοιχείων Γ.Χατζητέγας.

«Πάντως το γεγονός ότι τα θέματα εφέτος ήταν ευκολότερα δεν θα μεταφραστεί οπωσδήποτε σε άνοδο των βάσεων, καθώς στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων που πέρυσι αποτελούσαν ειδική κατηγορία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Κατά συνέπεια η εικόνα των βάσεων εισαγωγής αναμένεται ότι θα είναι η εξής:

Οριακή άνοδος θα καταγραφεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση το πέμπτο (σχολές οικονομίας και διοίκησης) όπου ο αριθμός των υποψηφίων είναι εφέτος μικρότερος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Βεβαίως αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η εξέταση των υποψηφίων στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων εφέτος στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο δεν είναι εύκολο να αναστραφεί.
Η άνοδος των βάσεων θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Ανοδος που μπορεί να περιλαμβάνει και εντυπωσιακές εκπλήξεις θα καταγραφεί και στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Ο παράγοντας «μηχανογραφικά»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι εφέτος η τάση που αναμένεται ότι θα καταγραφεί κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, η οποία θα επηρεάσει και την κίνηση των βάσεων. Εδώ αναμένεται στροφή των παιδιών που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες). Εκτιμάται ότι θα στραφούν, όπως είναι φυσικό, προς τα χαμηλόβαθμα απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας, τα οποία και θα τους εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου.

Έτσι, επειδή εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» αισθητά τα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ. το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).

Τα σχόλια είναι κλειστά.