Ειδησεογραφικό site

Παναγόπουλος: «Θα έπρεπε να ανακοινώνουμε αποτελέσματα των exit polls στις 8.20 μ.μ.»

56


Για τις αστοχίες των exit polls και τα λάθη που γίνονται κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους από τα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή κυρίως με αυτά της Περιφέρειας Αττικής, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό  BHMA FM 99,5 ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco.

Σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό, ο Κώστας Παναγόπουλος ανέλαβε εις το όνομα των εταιρειών δημοσκοπήσεων την ευθύνη για τις αστοχίες και μίλησε ακόμη και για λάθη στη μεθοδολογία των συνεντεύξεων εξόδου.

«Εμείς έχουμε την ευθύνη και στο βαθμό που προκαλέσαμε λάθος εντυπώσεις σε κάποιους, έχουμε ευθύνη και σε αυτό» είπε ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco και συνέχισε: «Εχουμε ήδη ανακαλύψει τρία-τέσσερα σημεία όπου δημιούργησαν το πρόβλημα και με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας πως ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν φταίνε και τα τέσσερα λιγότερο ή περισσότερο. Ενα σημείο είναι η τήρηση του δείγματος, το να επιλέγονται δηλαδή για συμμετοχή στο exit poll όσοι επιλέγονται με βάση το στατιστικό δείγμα που προκύπτει για κάθε εκλογικό δείγμα. Όχι δηλαδή να πηγαίνεις και να συμμετέχεις επειδή το θέλεις. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείται αυστηρά ο κανόνας αυτής της επιλογής. Με βάση τα τυπικά δεδομένα που μας έρχονταν, τηρήθηκε. Αλλά τυπικά θα μπορούσε ο συνεργάτης μας να δηλώσει το τυπικό και να μην είναι το σωστό, διότι π.χ. ήταν κουρασμένος ή πιεσμένος» παραδέχτηκε.

«Ενα δεύτερο θέμα» προσέθεσε, «είναι να δει κανείς το μέγεθος του δείγματός του, διότι αν κάποιος έχει «εθελοντές» συμμετέχοντες, θα πρέπει να μειωθεί η συμμετοχή τους στην επίδραση του πλήθους. Ενα τρίτο στοιχείο είναι η πιθανότητα της δήλωσης σε μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου διαφορετικού πράγματος από αυτού που ισχύει και υπάρχει και μια κατεύθυνση προς αυτό και ήδη το έχουν προσεγγίσει ο Στράτος Φαναράς και ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Με τους κυβερνητικούς δεν υπήρξε πρόβλημα, ούτε με τα ποσοστά Σπηλιωτόπουλου ούτε με τα ποσοστά Κουμουτσάκου. Στην αντιμνημονιακή πλευρά, όμως, πιθανόν να υπήρξε μια κάπως διαφορετική δήλωση ψήφου στο exit poll από την πραγματική».

Ο ίδιος ωστόσο στάθηκε περισσότερο στη βιασύνη των καναλιών να ανακοινώσουν αποτέλεσμα των exit polls, κάνοντας λόγο για ρίσκα ανακοίνωσης ευρήματος για το οποίο κανείς δεν είναι βέβαιος. Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών όπου τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται αν υπάρχει μικρή διαφορά.

«Δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος πρέπει να παίρνει ρίσκα για την ανακοίνωση ενός ευρήματος για το οποίο δεν είναι βέβαιος… Στις ΗΠΑ δεν ανακοινώνεται αποτέλεσμα exit poll εάν η διαφορά είναι μικρότερη των πέντε μονάδων. Ανακοινώνουμε στις 7 ό,τι σας ανακοινώνουμε κάθε φορά, αλλά εκκρεμούν εκατοντάδες ερωτηματολόγια που δεν έχουν καν συλλεγεί. Στην πραγματικότητα δηλαδή, κανονικά, θα έπρεπε να δίνουμε γύρω στις 8.20 τα exit polls, αφού πρώτα συλλέξουμε και όλα αυτά. Αν λοιπόν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανακοινωθούν στις 12, προκειμένου να έχουν κλείσει όλες οι κάλπες σε όλη την Ευρώπη για να αρχίσουν να ανακοινώνονται αποτελέσματα, θα ήταν μια καλή ιδέα – και έχω ήδη στείλει e-mail προς τους συναδέλφους μου γι’ αυτό – να μην ανακοινώσουμε το exit polls μόλις κλείσουν οι κάλπες, αλλά όταν έχουμε όλα τα στοιχεία. Ούτως ή άλλως, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 12».

Τα σχόλια είναι κλειστά.