Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών

139

Πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και την άρση στρεβλώσεων στην οικονομία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα παρουσιαστούν στα κλιμάκια της τρόικα στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο οι όποιες τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις αρχές του φθινοπώρου, και αφότου κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις. Για μισθωτούς και συνταξιούχους, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο ανώτατος συντελεστής να καταπέσει στο 33%, από 42% που είναι σήμερα. Για εταιρείες, το οικονομικό επιτελείο μελετά έναν οριζόντιο συντελεστή, που αρχικά θα διαμορφωθεί στο 20% και τελικά στο 15%.

Παράλληλα, η Αθήνα εξετάζει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπει είτε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, που αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 1 και 4%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 15%, αλλά και απαλλαγή για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο μελετά τη μείωση και τελικά κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (μετά τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου), αλλά και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τριμερή την κατάργηση του νόμου που προβλέπει φυλάκιση ακόμα και για οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει σχέδιο για τον επαναπατρισμό τραπεζικών καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.