Ειδησεογραφικό site

«Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ – Βελτιώσεις για τους αιγιαλούς-Σχεδιασμοί για ανάσχεση του πολιτικού κόστους στις συσκέψεις Σαμαρά και Βενιζέλου

60

Με ορίζοντα το φθινόπωρο και τη δύσκολη κατάσταση που αναμένει να αντιμετωπίσει, κινείται η κυβέρνηση, η οποία ιεραρχεί τις προτεραιότητές της και κλείνει μέτωπα που εκτιμά ότι μπορεί να τις στοιχίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό μεταθέτει για αργότερα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΑΘ, ενώ επανεξετάζει όλο το πλαίσιο των αιγιαλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες το βράδυ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ότι “πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ”.

Το άνωτατο δικαστήριο τον περασμένο Μάιο είναι κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει μεγαλό πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο μέτωπο -εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων των αιγιαλών-, που είναι και το θέμα που ανεβάζει στην κορυφή της αντζέντας του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας μάλιστα να συνεχίσει την τακτική των συγκλίσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσκληση για τη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη ήδη ανταποκρίθηκε η ΔΗΜΑΡ.

Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι από το πρώτο σχέδιο έχουν υπάρξει αλλαγές, ενώ η απόφαση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης για να μην δημιουργούν εντυπώσεις οι λαϊκίστικες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να προβληθούν τα θετικά που θα υπάρχουν για την οικονομία και την προοπτική της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει μία επανάληψη της μικρής ΔΕΗ που, όπως αναγνωρίζεται πλέον, οι άστοχοι χειρισμοί επέτρεψαν στην αξιωματική αντιπολίτευση να αποκομίσει κέρδη.

Στο γενικό πεδίο τώρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη για να περιορίσει τις απαιτήσεις της Τρόικας κατά την μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν ότι αν υποχωρήσουν στα όσα ζητά η Τρόικα τότε το πολιτικό κλίμα θα βαρύνει πολύ και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Μέσα σε ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα και με έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια δύσκολα θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη προεδρική πλειοψηφία προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Αντίθετα η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη είτε σε συμφωνία με την Τρόικα είτε μονομερώς να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο σειρά φοροελαφρύνσεων και φιλολαικών μέτρων όπως έχει υποσχεθεί.

Εκτιμάται ότι οι δύο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, είναι σημαντικός πολιτικός χρόνος μέχρι να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους μετά τα stres tests των τραπεζών. Μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να συγκρατηθεί η τάση υπέρ ΣΥΡΙΖΑ εάν όχι για να αναστραφεί.

Βεβαίως η κυβέρνηση δεν παίζει μόνη της. Οι δανειστές κρατούν πάντα τα κλειδιά και έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις ή να εκβιάσουν με μετάθεση της συζήτησης για το χρέος εάν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι αυτό είναι πάντα ένα ενδεχόμενο, αλλά “δεν βλέπουμε για ποιό λόγο οι δανειστές να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση όταν υπάρχει η προοπτική να έχουν μετά να αντιμετωπίσουν μία πιο δύσκολη κατάσταση στην χώρα που έχει σταθεροποιηθεί”.

Προσοχή στα εθνικά θέματα

Παράλληλα, στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο εξέτασαν τα ανοικτά θέματα στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

Με τον κ. Βενιζέλο συμφώνησαν να αποφεύγονται κινήσεις και παρεξηγήσεις που προκαλούν λάθος εντυπώσεις όσον αφορά στις θέσεις της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα.
Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.