Ειδησεογραφικό site

Παγκόσμιος συναγερμός για νέα χτυπήματα από την Αλ Κάιντα

37

Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Δύση μετά το τριήμερο τρόμου που στοίχισε τη ζωή σε 17  άτομα στη Γαλλία και συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι αρχές σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς φοβούνται νέα χτυπήματα από την Αλ-Κάιντα με στόχο μαζικές ανθρώπινες απώλειες.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη (AQAP) ανέλαβε και επίσημα το βράδυ της Παρασκευής την ευθύνη για την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo στην οποία έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι τονίζοντας ότι «διάλεξε πολύ προσεκτικά τον στόχο της».

Χωρίς να χάσει χρόνο και θέλοντας να διαμηνύσει ότι ο «αγώνας» της AQAP για τις «βλασφημίες σε βάρος των ιερών των Μουσουλμάνων» έχει συνέχεια, εξαπέλυσε νέες απειλές με νέες επιθέσεις στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης  στην Αραβική Χερσόνησο, ο Χαράθ Αλ-Ναζάρι, καλωσόρισε την επίθεση που πραγματοποίησαν οι αδελφοί Σαρίφ και Σαΐντ Κουασί στα γραφεία του Charlie Hebdo την Τετάρτη, απείλησε με νέες επιθέσεις τη Γαλλία και κάλεσε τη χώρα να αλλάξει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας, Άντριου Πάρκερ, δήλωσε ότι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία σχεδιάζουν μεγάλα χτυπήματα σε χώρες της Δύσης, πιθανόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή «εικονικούς στόχους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να επιτεθούν στη Μεγάλη Βρετανία. «Μια ομάδα βασικών τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζει να φέρει εις πέρας επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση. Αντιμετωπίζουμε δυστυχώς αρκετά… φιλόδοξα σχέδια από την Αλ Κάιντα και τους μιμητές της. Προσπάθειες να προκληθούν μαζικές απώλειες ζωών με επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και συμβολικούς στόχους», δήλωσε ο Πάρκερ σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του.

Κατάσκοποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προβληματίζονται με το γεγονός ότι Πακιστανοί μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν μεταβεί στη Συρία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Δύσης.

Στον Καναδά πάντως το Σάββατο  συνελήφθησαν δύο δίδυμα για αδικήματα που έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση και ένας μεταξύ αυτών συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Οι 24χρονοι Αστον Κάρλετον Λάρμοντ και Κάρλος Λάρμοντ διώκονται με κατηγορίες που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα ή υποστήριξη τρομοκρατικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά (RCMP).

Οι δύο άνδρες, γεννημένοι στις 21 Νοεμβρίου του 1990 και κάτοικοι Οτάβας, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή εντός των προσεχών ωρών.

Ο Αστον Κάρλετον Λάρμοντ που συνελήφθη στην Οτάβα κατηγορείται για συνδρομή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και προτροπή ενός προσώπου να επιδοθεί σε δραστηριότητα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο Κάρλος Λάρμοντ συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ και κατηγορείται για συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και για απόπειρα εγκατάλειψης της χώρας προκειμένου να μετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.