Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία – Βενιζέλος: Βήμα εξόδου από το Μνημόνιο – Χαρδούβελης: Τώρα οι τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας

65

Επιτυχώς πέρασε τις ασκήσεις αντοχής η Alpha Bank, εμφανίζοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1% στο δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013, ωστόσο, έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Αναφορικά με την Eurobank, εμφανίζονται κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 70,6 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα εμφάνιζε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2013, ωστόσο έχει συγκεντρώσει ήδη 2,86 δισ.. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 70,6 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό.

 Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

Την ικανοποίηση του για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Βενιζέλος: Βήμα εξόδου από το Μνημόνιο τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών

Ως ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχή των ελληνικών τραπεζών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνουν ότι:

– μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ
– τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012
– μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις που δεν είναι ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης ότι πλέον αφενός οι τράπεζες μπορούν να πραγματοποιήσουν «καθαρή στροφή» προς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου μπορεί να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» όπως και να επιστρέψουν οι καταθέσεις.

«Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Χαρδούβελης: Τώρα οι τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι περιμένει τώρα να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Αναλυτικά η δήλωση Χαρδούβελη:

«Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test.

Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Μετά από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που πήραν μέρος στην αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

Η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση».

Κεφαλαιακό έλλειμμα 25 δισ. σε 25 ευρωπαϊκές τράπεζες

Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ προκύπτει για 25 εκ των 130 τραπεζών που υποβλήθηκαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ. Τμήμα 37 δισ. ευρώ εξ’ αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.

Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2014.

Τα σχόλια είναι κλειστά.