Ειδησεογραφικό site

Στους «16»Γερμανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αλγερία – Είπαν… αντίο Μουντιάλ Πορτογαλία,Γκάνα, Ρωσία και Κορέα

55

Πρώτη και καλύτερη προκρίθηκε στους «16» του Μουντιάλ η Γερμανία, που επιβλήθηκε 1-0 των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής στον 7ο όμιλο.

Η ήττα ήταν πάντως ανώδυνη για τις ΗΠΑ, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και προκρίθηκε επίσης στην επόμενη φάση, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνονται «χιαστί» με τους πρώτους δύο από τον 8ο όμιλο.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν δυνατά στην «Αρένα Περναμπούκο», πήραν τον έλεγχο από το ξεκίνημα και στο πρώτο εικοσάλεπτο πίεσαν πολύ τους Αμερικανούς, χωρίς πάντως να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία για γκολ, παρότι έφταναν εύκολα στην περιοχή του Χάουαρντ.

Με τις φάσεις να λείπουν, η πίεση της «νατσιονάλμαντσαφτ» εξασθένησε μετά το 20λεπτο κι αυτό επέτρεψε στους παίκτες του Κλίνσμαν να ανεβάσουν τις γραμμές τους κερδίζοντας κάποια μέτρα στο γήπεδο και να πάρουν τις «ανάσες» που ήθελαν.

Οι Αμερικανοί είχαν μάλιστα μια καλή στιγμή στην προώθηση του αριστερού μπακ τους, με τον Μπίσλεϊ να σουτάρει μόλις άστοχα στο 23΄ και τα «πάντσερ» να απαντούν με την προσπάθεια του Οζίλ που απέκρουσε ο Χάουαρντ στο 35΄.

Ο Τόμας Μίλερ ήταν τελικά ο παίκτης που «έσπασε» την ανία του αγώνα, σκοράροντας με ωραίο σουτ στο 55′. Ήταν το τέταρτο γκολ του άσσου της Μπάγερν στη διοργάνωση, με το οποίο έφτασε τους Μέσι και Νεϊμάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ σε δεύτερο συνεχές Μουντιάλ.

Είπαν… αντίο Μουντιάλ Πορτογαλία και Γκάνα

Νίκη χωρίς αντίκρισμα σημείωσε η Πορτογαλία, που επιβλήθηκε της Γκάνας με 1-0 στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής στον 7ο όμιλο και θα αποχωρήσει από τη Βραζιλία έχοντας τουλάχιστον αποφύγει την τελευταία θέση, την οποία κατέλαβε η αντίπαλός της.

Σε ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι στο Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια, οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν καλύτερα και είχαν δοκάρι στο 5ο λεπτό στη σέντρα σουτ του Ρονάλντο, ενώ στο 19΄ ο ίδιος δεν μπόρεσε να νικήσει με (εξ επαφής) κεφαλιά τον Νταουντά, που έκανε μεγάλη επέμβαση.

Από την πλευρά τους τα «μαύρα αστέρια», που επλήγησαν από την εσωτερική διαμάχη η οποία κόστισε την αποπομπή των Μουντάρι (ήταν και τιμωρημένος με κάρτες) και Μπόατενγκ, είδαν τον Γκιάν να μην μπορεί να τελειώσει τη φάση στο τετ α τετ του 20ού λεπτού και τον Μπέτο να αποκρούει την κεφαλιά του ίδιου στο 23΄.

Τελικώς το σκορ άνοιξε με αναπάντεχο τρόπο για την Πορτογαλία με τη συμπλήρωση του ημίωρου, όταν στη σέντρα του Βελόσο ο Μπόι προσπάθησε να διώξει με φιγούρα που παρέπεμπε σε… ζεϊμπέκικο και με μια «στραβοκλωτσιά» άφησε εμβρόντητο τον Νταουντά, ανοίγοντας το σκορ.

Η μόνιμη απειλή για την εστία των Ιβήρων, ο Γκιάν, έφερε το παιχνίδι στα «ίσα» στο 57ο λεπτό, σκοράροντας με καταπληκτική κεφαλιά, ενώ στο 61΄ και στη σέντρα του ίδιου ο Βάρις έχασε μεγάλη ευκαιρία για να δώσει προβάδισμα στους Αφρικανούς.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 80΄ η «άθλια» απόκρουση του Νταουντά, που αντί απλά να διώξει σε κόρνερ ουσιαστικά «έστρωσε» την μπάλα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, επέτρεψε στον άσσο της Ρεάλ να γράψει το 2-1 σκοράροντας το πρώτο τέρμα του στο Μουντιάλ, στον αποχαιρετιστήριο αγώνα της ομάδας του.

Να σημειωθεί ότι με νίκη της Γκάνας οι Αφρικανοί θα έπαιρναν την πρόκριση, καθώς στην ισοβαθμία με τους Αμερικανούς θα είχαν καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

Πρώτο στους «16» το Βέλγιο

Με γκολ του Φερντόνγκεν στο 78΄ το Βέλγιο επικράτησε 1-0 της Νότιας Κορέας στο Σάο Πάουλο και ολοκλήρωσε με τρεις νίκες τους αγώνες του 8ου ομίλου του Μουντιάλ.

Οι ΗΠΑ στους «16» της διοργάνωσης θα είναι ο προσεχής αντίπαλος των «Κόκκινων Διαβόλων» που έμειναν με 10 παίκτες από το 45΄ λόγω αποβολής του Ντεφούρ.

Το παιχνίδι ήταν σκληρό στο πρώτο ημίχρονο, ειδικά από πλευράς Νοτιοκορεατών. Όμως, το Βέλγιο που παρατάχθηκε χωρίς επτά βασικούς, πήγε στα αποδυτήρια με αριθμητικό μειονέκτημα, από μία απερίσκεπτη ενέργεια του Στίβεν Ντεφούρ που μπήκε με τα δύο πόδια σε διεκδίκηση με τον Κιμ Σιν-γουκ και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 45΄.

Νωρίτερα, ο Ντρις Μέρτενς είχε χάσει το… άχαστο στο 25΄ σουτάροντας ψηλά άουτ, εντελώς αμαρκάριστος από απόσταση 7-8 μέτρων, ενώ οι Κορεάτες απείλησαν με τον Κι Σουνγκ-γέουνγκ στο 30΄ αλλά ο Κουρτουά δήλωσε «παρών».

Οι Ασιάτες τα έπαιξαν όλα για όλα στο β΄ ημίχρονο, διεκδικώντας τη νίκη και στο 58΄ στη σέντρα του Λι Τσουνγκ-γιανγκ η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και βρήκε στο δοκάρι του Κουρτουά. Όμως, σε μια αντεπίθεση οι «κόκκινοι διάβολοι» πέτυχαν το νικητήριο γκολ στο 78΄.

Πρωταγωνιστής ξανά 19χρονος Ντιβόκ Οριγκί που είχε μπει ως αλλαγή, που με ένα εξαιρετικό σουτ ανάγκασε τον Κιμ σε ασταθή απόκρουση και ο προωθημένος αρχηγός, Γιάν Φερντόνγκεν διαμόρφωσε το τελικό 0-1 πιθανότατα από θέση οφσάιντ.

Η Αλγερία το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου

Το δεύτερο εισιτήριο του 8ου ομίλου για την φάση των «16» του Μουντιάλ εξασφάλισε η Αλγερία, μετά το ισόπαλο 1-1 με τη Ρωσία στην «Μπαϊσάντα Αρένα» της Κουριτίμπα.

Ο Κοκόριν έδωσε προβάδισμα στους Ρώσους στο 6΄, αλλά στο 60΄ ο Σλιμανί ισοφάρισε κι έστειλε τους Αφρικανούς στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία.

Οι ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν από πολύ νωρίς με το γκολ της Ρωσίας μόλις στο 6ο λεπτό. Η ομάδα του Καπέλο, με την άπιαστη κεφαλιά του Κοκόριν άνοιξε το σκορ και μπήκε…με το καλημέρα σε θέση οδηγού για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.

Οι Αλγερινοί επηρεάστηκαν πάρα πολύ από το γρήγορο τέρμα που δέχθηκαν, αποδιοργανώθηκαν και χαρακτηριστικό του άγχους που τους διακατείχε ήταν ότι δεν απείλησαν ούτε μία φορά στα πρώτα 45 λεπτά την εστία του Ακινφέεφ. Η ομάδα του Χαλίλχοζιτς πίεσε μετά το 25΄, αλλά ήταν υποτονική στο παιχνίδι της και προβλέψιμη.

Την «ευκαιρία» να «καθαρίσει» το ματς έχασε η Ρωσία στο 47΄ με το Σαμέντοφ να βγαίνει απέναντι από τον Μπολί και τον Αλγερινό γκολκίπερ να αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ. Κι όταν χάνονται τέτοια γκολ, η μπάλα συνήθως τιμωρεί. Έτσι στο 60΄, από την τραγική έξοδο του Ακινφέεφ μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Σλιμανί με καρφωτή κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσια για την Αλγερία, η οποία, πλέον, είχε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Προσπάθησαν οι Ρώσοι στο υπόλοιπο της αναμέτρησης για το γκολ που θα τους έστελνε στους «16», αλλά η ομάδα του Χαλίλχοζιτς ήταν αποφασισμένη να μην «κλοτσήσει» την ευκαιρία. Άντεξε στην πίεση των παικτών του καπέλο και δικαιολογημένα πανηγύρισε την είσοδό της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.