Ειδησεογραφικό site

Πέθανε ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο

44

Ο ζωγράφος και περφόρμερ Γρηγόρης Σεμιτέκολο πέθανε σε ηλικία 79 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο γεννήθηκε το 1935. Μαθήτευσε πρώτα στο εργαστήριο του Πάνου Σαραφιανού και μετά στην ΑΣΚΤ με τον Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στη Γερμανία, όπου παρουσίασε και την πρώτη του ατομική έκθεση (1962, Μόναχο).

Από τα πρώτα χρόνια της πορείας του, η καλλιτεχνική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της ζωγραφικής, αλλά επεκτείνεται στο χώρο της σύγχρονης μουσικής και άλλων μορφών πρωτοποριακής έκφρασης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να οργανώνει χάπενινγκ με ζωντανή μουσική, ενώ από το 1974, εμφανίστηκαν στο έργο του τα χαρακτηριστικά ανθρώπινα ομοιώματα, οι «κούκλες», που έκτοτε συμμετείχαν σε πολλές δράσεις του.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ). Ασχολήθηκε, επίσης, με τη σκηνογραφία, επιμελήθηκε μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες για την ηχητική επένδυση τω έργων τους. Το εικαστικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Αντιπρόεδρος, 1984 -1986) και κατ’ επανάληψη μέλος της αιρετής Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ. Το υπουργείο Πολιτισμού του είχε απονείμει Τιμητική Σύνταξη.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου, στις 4.00 μ.μ. στον Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής. Αντί στεφάνου, όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέτει χρήματα στους «Γιατρούς δίχως Σύνορα».

 

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα

«Ανήσυχο πνεύμα, δημιουργικό, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο διακρίθηκε επί δεκαετίες όχι μόνον ως ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς της γενιάς του,  αλλά και ως ιδανικός ερμηνευτής των πρωτοποριακών έργων του Γιάννη Χρήστου. Στην πολυσχιδή καλλιτεχνική του δραστηριότητα, καθώς και στον ουσιαστικό δημόσιο λόγο του, επίκεντρο υπήρξε πάντοτε ο άνθρωπος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τα σχόλια είναι κλειστά.