Ειδησεογραφικό site

Πέθανε η ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου

53

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε στη Βόρεια Καρολίνα η Μάγια Αγγέλου, μία από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς. Η Αγγέλου άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Γουίνστον της Βόρειας Καρολίνας. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η ατζέντης της Έλενα Μπραν.

Η διάσημη Αμερικανίδα ποιήτρια γεννήθηκε το 1928 στο Σαιντ Λούις της πολιτείας Μισούρι. Τα πρώτα της χρόνια τα πέρασε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου σπούδασε χορό και υποκριτική. Στα 14 της, σταμάτησε το σχολείο και έγινε η πρώτη γυναίκα οδηγός στο περίφημο τραμ του Σαν Φρανσίσκο.

Στην παιδική της ηλικία ένοιωσε τι σημαίνει να είσαι θύμα φυλετικών διακρίσεων και αποφάσισε να μείνει πιστή στις παραδόσεις της Αφρικανικής-Αμερικανικής οικογένειάς της. Λεγόταν Μαργκερίτ Αν – Τζόνσον μέχρι που παντρεύτηκε τον ελληνοαμερικανό ναυτικό Τοφ Αγγελος το 1951, μια ένωση λευκού άντρα και αφροαμερικανής γυναίκας, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής. Το ζευγάρι χώρισε το 1954 αλλά η ίδια κράτησε το επίθετο του πρώην συζύγου της.

Η Μάγια Αγγέλου, εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει στο ενεργητικό της και μια καριέρα στο χορό και στο θέατρο, ενασχόληση με την πολιτική, διδασκαλία στο πανεπιστήμιο ενώ κάποιοι θα τη θυμούνται να απαγγέλει ένα ποίημά της όταν ο Κλίντον είχε γίνει πρόεδρος της χώρας της. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του Μάλκολμ X.

Τα σχόλια είναι κλειστά.