Ειδησεογραφικό site

Πέθανε η Βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Άκερμαν

57

Αναπάντεχη είδηση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο, η Chantal Akerman που βρέθηκε πρόσφατα να αντιπροσωπεύει το δυνατό σινεμά μαζί με τον δικό μας Γιώργο Λάνθιμο σε διεθνές πάνελ, έφυγε από τη ζωή στα 65 της χρόνια, στην πόλη του Παρισιού.

Η σκηνοθέτιδα έμεινε γνωστή για τις ταινίες της «Ένα κρεβάτι στη Νέα Υόρκη» του 1996, «Η Αιχμάλωτος» του 2000,«Αύριο μετακομίζουμε» και το πλέον κλασσικό τετράωρο φιλμ «Jeanne Dielman».

Η σκηνοθέτης αποτελούσε μια από τις πιο πρωτοποριακές και βαθιά φεμινιστικές φωνές της Ευρώπης. Δίδασκε κινηματογράφο στο Κολέγιο Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και ζούσε μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού.

Η Akerman ξεκίνησε τον κινηματογράφο με το «Blow up my town» το 1965, μόλις στα 20 της. Η ίδια ισχυριζόταν πως στα 18 της είδε την ταινία του Godard «Pierrot Le Fou» και αποφάσισε πως από την επόμενη ημέρα θα γίνει σκηνοθέτης.

Ήδη στα 25 της με το Jeanne Dielman, τέσσερις ώρες στην ζωή μιας νοικοκυράς που ξετυλίγονται μέσα σε τρεις ημέρες, όπου βλέπουμε την ηρωίδα να καθαρίζει πατάτες και να πλέκει, ενώ παράλληλα εκπορνεύεται, η Akerman ανακηρύχθηκε ως πρωτοποριακή φωνή της ευρωπαϊκής σκηνής.

Φέτος παρουσίαζε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο την ταινία της No Home, που μαζί με τον Αστακό του Λάνθιμου θεωρείται το φαβορί της διοργάνωσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.