Ειδησεογραφικό site

Πάρτι Τασίας – Φλαμπουράρη με τους μετανάστες – Έστησαν φιέστα-προπαγάνδα στο Βοτανικό

83

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κι άλλοι τόσοι Έλληνες βασανίζονται, η κυβέρνηση στέλνει εικόνες τεχνητής ευτυχίας από τον Βοτανικό!

Κι όμως, ενώ η κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα γίνεται κάθε ημέρα και πιο τραγική, η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου άνοιξε την Τετάρτη τον Ελαιώνα για τους δημοσιογράφους και έχοντας στο πλευρό της τον Αλέκο Φλαμπουράρη αλλά και τον Γιάννη Πανούση, έδωσε ένα σόου ντροπής, παρουσιάζοντας εικόνες με προσφυγόπουλα που ζωγράφιζαν ανέμελα στο κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών.

Τα πλάνα από τον παιδότοπο του καταυλισμού, στον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και δωρεάν wi-fi για τους μετανάστες, έρχονταν την ώρα που εικόνες ντροπής από την χώρα μας κάνουν τον γύρο του κόσμου και ενώ η Λέσβος εκπέμπει SOS, με 7.500 μετανάστες να είναι «εγκλωβισμένοι» στο νησί.

Και μπορεί ο ΟΗΕ να κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να την κατηγόρησε για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης, ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Φλαμπουράρης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έγινε στον Βοτανικό αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού γενικότερα.

Φλαμπουράρης: «Τι θέλετε να τους βουλιάξουμε;»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για «έμπρακτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και για μικρο δείγμα πως η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να ανταποκριθούν σε ανθρωπιστικές ανάγκες, πάρα την κρίση που βιώνουν».

«Όλο αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε. Το πρόβλημα δε λύνεται γιατί είναι μεγάλο και σοβαρό. Όλα τα κόμματα να συνεισφέρουν και τα καλούμε να καταθέσουν προτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «»Όχι» στην πολεμική των ΜΜΕ. Είναι ένα πρώτο βήμα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να προχωρήσει και να αποδεχτεί την πρόταση Παυλόπουλου για κοινή σύσκεψη ΟΗΕ, ΕΕ κι άλλων φορέων. Όπως τόνισε, «αν δε δοθούν ουσιαστικές κι ειρηνικές λύσεις το πρόβλημα θα παραμείνει ανοιχτή πληγή για όλο τον κόσμο».

Σε ερώτηση γιατί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν πήγε τελικά -όπως αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης- στη Θεσσαλονίκη κι για το αν υπήρξε εμπλοκή με Σκόπια ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή και έκανε λόγο για «ράδιο-αρβύλα».

«Τι είναι αυτά που λέτε. Είναι ράδιο-αρβύλα. Το καράβι δεν ήταν να πάει στη Θεσσαλονίκη. Έρχεται εδώ διότι είναι 150 με 170 πρόσφυγες μέσα οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιηθεί και πρέπει να πιστοποιηθούν στο κέντρο αλλοδαπών. Δε μπορούν να πάνε στη Θεσσαλονίκη και να γυρίσουν πίσω με τα ποδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών στο Αιγαίο, όταν στον Ελαιώνα οι υποδομές επαρκούν για τη φιλοξενία εκατοντάδων, ο κ. Φλαμπουράρης δεν απάντησε επί της ουσίας κι αρκέστηκε στο: «Τι θέλετε να τους βουλιάξουμε;».

«Όταν έρχονται 5.000 την ημέρα αναλογιστείτε κι εσείς κι όποιος άλλος θέλει ποια είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε αυτή η ανθρωπιστική κρίση να περάσει πολύ απαλά και για τους ανθρώπους που την υφίστανται και για την ελληνική κοινωνία. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που δεν αναγνωρίζω και θέλω να το τονίσω είναι η συνεχής κομματική αξιοποίηση από την πλευρά των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν κάνει καμία πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απλά καθημερινά και συνεχώς κάνουν κριτική και ζητάνε την παραίτηση της υπουργού. Είδατε κανέναν εδώ σήμερα; Ο αγώνας που δίνουμε είναι πολύ μεγάλος και θέλουμε συμπαράσταση κι όχι πολεμική. Η πολεμική που γίνεται είναι unfair», πρόσθεσε.

Χριστοδουλοπούλου: Υπόδειγμα το κέντρο στον Βοτανικό

Την ίδια ώρα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε για το έργο, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας και συνεργασίας πολλών υπουργείων, τονίζοντας παράλληλα πως είναι υπόδειγμα και για αλλά κέντρα φιλοξενίας.

«Είναι ένα παράδειγμα να δουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι οι προσπάθειες μας καρποφόρησαν και είμαστε σε καλό δρόμο, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή στον Βοτανικό φιλοξενούνται 250 μετανάστες.

«Είναι ένα μικρό βήμα, πρώτο βήμα για ένα τεράστιο πρόβλημα που η ίδια η ΕΕ δε θέλει να καταλάβει και να αντιμετωπίσει ενιαία τα αιτία που το προκαλούν», ανέφερε λίγο αργότερα η αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία βρέθηκε στο κέντρο Φιλοξενίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν το προσφυγικό κάτω από το τραπέζι.

«Περάσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια κι είχαμε απίστευτη συνεργασία του κρατικού μηχανισμού. Η πραγματικότητα του βοτανικού ήταν εξαιρετικά δύσκολη και τα καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσετε», πρόσθεσε.

Ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μην κάνουν ερωτήσεις και να αφήσουν ήσυχους τους πρόσφυγες 

Πάντως, αφού η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Φλαμπουράρης έκαναν τις δηλώσεις τους και όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν να κάνουν μερικές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, εκείνοι τους είπαν ότι πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία των προσφύγων και των μεταναστών και να τους αφήσουν στην ησυχία τους.

Σήμερα δεν έχετε έρθει εδώ για να κάνετε ερωτήσεις, είπαν σε δημοσιογράφους
και τους ζήτησαν να προβάλλουν στο εξής τα πράγματα «όπως είναι» και όχι με τρόπο που δίνει λάθος εικόνα για την χώρα μας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα σε μία εβδομάδα.

Η Χριστοδουλοπούλου ομολογεί πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο

Ωστόσο, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την κυρία Χριστοδουλοπούλου αναφορικά με το τι θα γίνει με τους μετανάστες, αφού το Κέντρο Φιλοξενίας αποτελεί ουσιαστικά μια προσωρινή λύση, εκείνη προχώρησε σε μια ομολογία, αποκαλύπτοντας πως «έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο».

«Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Έχω απαντήσει ήδη ότι το προσφυγικό θα αποτελέσει αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας για την αντιπολίτευση. Δεν είναι θέμα αν μπορώ να το διαχειριστώ εγώ το ζήτημα, άλλα ολόκληρη η Ευρώπη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν προτάσεις παρά το γεγονός ότι εμείς τα έχουμε καλέσει να μας φέρουν. Λυπάμαι για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.



Αποδοκίμασαν Φωτίου και Χριστοδουλοπούλου

Πάντως, και σε αυτή την επίσκεψή της στο κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου ήρθε αντιμέτωπη με την οργή κατοίκων της περιοχής οι οποίοι την προπηλάκισαν.

Τις αποδοκιμασίες των πολιτών δέχθηκε, όμως, και η Θεανώ Φωτίου.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως πως με επιστολή του στον υπουργό Επικράτειας Αλέκο Φλαμπουράρη ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ζητά προγραμματική συμφωνία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Πολιτείας, στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι παραχώρησης της περιοχής του Ελαιώνα.

Όπως αναφέρει, «όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και ενεργώντας συχνά στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες του δήμου μας έχουν ενεργήσει με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο, απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση».


Και μετά το κουπί… τζετ σκι – Η νέα πατέντα άφιξης μεταναστών στην ΕλλάδαImageHandler (4)

Την ώρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ασκεί σκληρή κριτική προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά ακόμη και με τζετ σκι! Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και προειδοποιώντας πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξάνεται πλέον με δραματικούς ρυθμούς.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος και προκαλούν ανησυχία όσον αφορά στο κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στην χώρα μας 50.000 μετανάστες, ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι!

Σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα έφτασαν οι μισοί μετανάστες όλου του 2014

Συγκεκριμένα στο διάστημα από 8 έως 14 Αυγούστου στα ελληνικά νησιά έφτασαν 20.843 μετανάστες, όταν στις 365 ημέρες του 2014 είχαν φτάσει 43.500 άτομα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες» συνεχίζοντας τον ρυθμό του Ιουλίου όταν σε έναν μήνα καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, περισσότερες δηλαδή από ολόκληρο το 12μηνο του 2014.

Η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από τη Συρία (82%) και ακολουθούν οι Αφγανοί (14%) και οι Ιρακινοί (3%).

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία «συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» σε αυτή την κρίση και «να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». Καταλήγει, δε, με έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία.

Ύπατη Αρμοστεία: «Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος…»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο βασικός λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών είναι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ουίλιαμ Σπίντλερ, «αν η ελληνική κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι δύσκολο για τον ΟΗΕ να έρθει και να αρχίσει να εργάζεται επιτόπου, αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) επανέλαβε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στις ελληνικές ακτές έχουν φτάσει 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

Για απόλυτο χάος στα νησιά μιλούσε ξανά ο ΟΗΕ πριν από 11 μέρες

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και πως δεν μπορεί καν να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πιο αναλυτικά, στις 7 Αυγούστου ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε την Λέσβο, την Κω και τη Χίο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο το «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά λόγω της καθημερινής άφιξης χιλιάδων μεταναστών στις ακτές τους.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», είχε δηλώσει ο κ. Κοστέλ προσθέτοντας:  «Έτσι στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», είχε τονίσει ο Κοστέλ, ένας βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση» στην τριακονταετή εμπειρία του.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Φλαμπουράρης: Η Τασία δεν έχει κάνει μπάνια φέτος…

Κι όλα αυτά ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποθεώνει την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό.

Κι όμως, ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου είναι η μόνη υπουργός που δεν έχει κάνει μπάνια φέτος, σε μια στιγμή που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ήδη κατακλύζουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα συνεχίζουν να καταφτάνουν στην ελληνική επικράτεια κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και η κυβέρνηση δείχνει προφανή αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Πλοίο για την μεταφορά μεταναστών από τα νησιά ναυλώνει η κυβέρνηση

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων προκειμένου να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στον Πειραιά.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Μάλιστα μέσα σε αυτό, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, θα γίνεται και γρηγορότερα η ταυτοποίηση των μεταναστών.

Σε ερώτηση για το «αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής και ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

«Υπήρξαν αντιστάσεις και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόβλημα η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε, μάλιστα, ότι
«είναι οι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα».

Επομένως, σημείωσε, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό αν και, όπως τόνισε, γίνονται προσπάθειες.

«Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις… Αυτό που έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά το πρόβλημα, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτούς τους ρυθμούς εισροών. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε», είπε.

 

Το πλοίο της… δυστυχίας τώρα ξεμπαρκάρει στη Θεσσαλονίκη 

Με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη αναχώρησε σήμερα στις 07:50 το πρωί, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το λιμάνι της Κω.

Έπειτα από επίσημη ενημέρωση από τις λιμενικές αρχές του νησιού το πλοίο θα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο.

Από το βράδυ της Τρίτης προέκυψε μεγάλη σύγχυση με τη διαδρομή του πλοίου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να οδηγείται στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τον τελικό του προορισμό.

Το πλοίο είχε εντολή να αναχωρήσει αρχικά για τον Πειραιά, ωστόσο θα «δέσει» στη Θεσσαλονίκη, αφού σταματήσει σε Κάλυμνο και Λέρο, απ’ όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης, δείχνει να μην είναι διόλου τυχαία, καθώς, κατά πληροφορίες, επιλέχτηκε για να φύγουν οι μετανάστες προς τα Σκόπια.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου έχουν επιβιβαστεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.800 πρόσφυγες/μετανάστες.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς αυτή τη στιγμή στην Κω πέρα από τους περίπου 2.000 Σύρους μετανάστες που φιλοξενούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκονται ακόμη περίπου 3.500 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν.

Το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας «Anek Lines», που αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης με προορισμό το λιμάνι της Κω, αποσκοπεί στο να μεταφέρει στη Βόρεια Ελλάδα περί τους 3.000 μετανάστες.

Στο μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Την ίδια ώρα, αμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης ο αριθμός των συλληφθέντων μη νόμιμων προσφύγων στη χώρα για παράνομη είσοδο από αστυνομικές και λιμενικές αρχές άγγιζε τις 32.070 το τελευταίο επτάμηνο του 2014. Το δωδεκάμηνο του 2014 ο αριθμός έφτανε τους 77.163. Το επτάμηνο του 2015 ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στους 156.726!


Χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη

Αξίζει να σημειωθεί πως χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη καθώς εγκλωβισμένοι παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες χωρίς εισιτήρια στο λιμάνι του νησιού. Συγκεκριμένα, εικόνα τριτοκοσμικής πόλης θυμίζει το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους το πολυπόθητο «χαρτί ελευθερίας», αλλά δεν έχουν εισιτήρια για τα πλοία της γραμμής, που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά. Έτσι παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι και εάν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να βάλει έκτακτα δρομολόγια και να τους προωθήσει στον Πειραιά, το λιμάνι της Μυτιλήνης θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ανθρώπινο χάος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.