Ειδησεογραφικό site

Πάνω από 12 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2014 εκτιμούν οι ξενοδόχοι

60

«Κατά τη δωδεκαετία από το 2000 μέχρι και το 2012, (ο ελληνικός τουρισμός) έδειχνε ότι πιάνει το μέγιστο των άμεσων τουριστικών εσόδων, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ. Από το 2013 βλέπουμε ότι αυτή η παγιωμένη επίδοση αυξάνεται, και φθάνει κοντά στα 12 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΞΕΕ και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, με τίτλο «Τουρισμός: Μια αναδυόμενη αγορά», χαιρετισμούς απηύθυναν η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δρ. Peter Schoof. Όπως επισήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας. «Το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 18 εκατ. τουρίστες, 15,5% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 2,2 εκατ. προέρχονταν μόνο από τη Γερμανία».

Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης, οι προσδοκίες του ΞΕΕ ως προς τα τουριστικά έσοδα για το 2014 είναι ακόμα υψηλότερες των 12 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε λόγο για δικαίωση του ΞΕΕ «που επί σειρά ετών υποστηρίζαμε την απαραίτητη αναβάθμιση του τουρισμού τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών προτεραιοτήτων όσο και στο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής του τουρισμού ως της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας». Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν παύει να έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνάμεις «που αναζητούν διέξοδο και υπόσχονται ακόμα καλύτερες μέρες» καθώς και ότι τώρα, που το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε επί σειρά ετών δείχνει ότι ξεπερνιέται, είναι πρόδηλη η ανάγκη για νέα τουριστικά προϊόντα, νέες πρακτικές και κυρίως στρατηγική για την άμβλυνση της υψηλής εποχικότητας.

Τι θέλουν οι Γερμανοί

Παράλληλα, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρ. Πέτερ Σόοφ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα. «Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στα πολιτιστικά ταξίδια και στα ταξίδια πόλεων (city breaks) καθώς και στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό θαλάσσης», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν μεταξύ άλλων οι προοπτικές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα από εμπειρογνώμονες του «Project M» (Βερολίνο) και του ELITOUR (Αθήνα). Επίσης, παρουσιάστηκε το νέο εγχείρημα «Via Egnatia», που έκανε πρεμιέρα στην εφετινή Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB του Βερολίνου, project ενταγμένο στην ενότητα: «Δημιουργία δικτύων για ανάπτυξη (τουριστικών) προορισμών». Η εν λόγω παρουσίαση ανέπτυξε το πώς μπορούν οι θεματικές διαδρομές και η ίδρυση δικτύων να συμβάλλουν στη δημιουργία προορισμών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.