Ειδησεογραφικό site

Πάνω από 1 δισ. οι εκροές των καταθέσεων μέσα σε δύο μέρες!

48

Mια ακόμη δύσκολη ημέρα αποδείχθηκε  τελικά και η Τετάρτη για τις καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές συνεχίστηκαν και «σηκώθηκαν» από τις  τράπεζες καταθέσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούσαν   τραπεζικοί παράγοντες δεν πρόκειται για το τελικό νούμερο καθώς υπάρχουν πληρωμές, συμψηφισμοί κλπ που θα αποτυπωθούν λογιστικά σήμερα , οπότε το ποσό των 500 εκατ. μπορεί ανάλογα να αυξομειωθεί.

Ο τελικός λογαριασμός που βγήκε για τις εκροές των καταθέσεων τη Δευτέρα είναι αισθητά μεγαλύτερος  από την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο  για ένα ποσό άνω των 600 εκατ. ακριβώς επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις κεφαλαίων που αποτυπώνονται με υστέρηση. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα της κατάστασης οι εκροές έφθασαν τελικά τα 900 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, η ΕΚΤ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα δια μέσου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τη χώρα μας υπό τον όρο η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το γεγονός ότι μόλις σε δύο εργάσιμες ημέρες έχουν αποσυρθεί καταθέσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ έχει ανησυχήσει τους τραπεζίτες που προβληματίζονται για το κλίμα που θα διαμορφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση. Τραπεζικές πηγές μάλιστα επεσήμαιναν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις που έγιναν από ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο  να διασκεδάσουν τον κίνδυνο του GREXIT δεν  αποδείχθηκαν τελικά  αποτελεσματικές. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν  ότι  οι εκροές συνήθως κλιμακώνονται όταν επίκεινται αργίες.

Από τα ποσά των εκροών δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα κινήθηκαν  από εταιρίες και private banking, που συνήθως είναι  οι κατηγορίες των  καταθετών που αντιδρούν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται με ρευστότητα από την ΕΚΤ και έτσι διαθέτουν  τα απαραίτητα αποθέματα για να διαχειρίζονται την πίεση που εκδηλώνεται στα γκισέ.

Οι εκροές των ελληνικών τραπεζών συζητήθηκαν χθες από το συμβούλιο της ΕΚΤ, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών της γραφείων στη Φρανκφούρτη. Η πίεση που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες έχει γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ,  καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα προκαλεί ανησυχίες και σε αυτήν.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.