Ειδησεογραφικό site

Πάλι… Grexit;

93

Του Μάκη Πολλάτου

«Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα αναθερμαίνει τους φόβους για την Ευρωζώνη». Ξανά πρώτο θέμα στους Financial Times η Ελλάδα. Επανέρχονται οι αναλύσεις για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το βασικό σενάριο που συζητείται σήμερα από τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, όπως γράφουν οι Financial Times, εάν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους, η πρώτη συνέπεια είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Στις ενδεχόμενες εκλογές, γράφει η βρετανική εφημερίδα, αν πρώτο κόμμα αναδειχθεί το «ριζοσπαστικό» κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ και εφ’ όσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα τεθεί εκ νέου εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Και αυτό, γιατί, όπως εξηγούν οι FT, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των δανειστών.

Από κοντά ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο θεωρούμενος ως οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ευθέως ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πει «όχι» στην απειλή της ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα στις τράπεζες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι για ένα διάστημα στη χώρα δεν θα υπάρχει ρευστό. Πώς θα λειτουργήσει η οικονομία στο μεσοδιάστημα; Ποιος θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις; Υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Στα ερωτήματα αυτά δεν απαντά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ούτε και μας λέει αν υπάρχει plan b, εναλλακτικό σχέδιο δηλαδή, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν μπλοφάρουν αλλά κάνουν πράξη την απειλή τους και αποπέμψουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Από πού θα βρουν χρήματα οι τράπεζες για να διατηρηθεί η ρευστότητα; Μήπως από δήμευση ή στην καλύτερη περίπτωση από πραγματικό κούρεμα των καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο;
Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα από την σημερινή πολιτική αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί εκ νέου σε οικονομική κρίση και να ανατροφοδοτήσει τα προβλήματα των τελευταίων ετών, δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φρόντισε να μας στείλει το μήνυμα.

Οπως είπε ορθά κοφτά ο Herr Σόιμπλε, τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής αβεβαιότητας, οι Ευρωπαίοι τη βίωσαν και το 2011 στη σύνοδο των G20 στις Κάννες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί εμμέσως με αυτό τον τρόπο ότι όπως το Νοέμβριο του 2011 με τον Παπανδρέου, οι Ευρωπαίοι είναι και πάλι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λόγω… ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι η διαφορά του 2011 σε σχέδη με το 2014; Οι Ευρωπαίοι και ειδικώς οι Γερμανοί, γνώριζαν, δηλαδή είχαν ενημερωθεί για την απόφαση Σαμαρά να επιταχυνθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Το υπονοούμενο του Herr Σόιμπλε είναι ότι το Βερολίνο όχι απλώς έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αλλά «παρότρυνε» τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να γνωρίζουν με ποιον συνομιλούν: Θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση ή πλέον θα έχουν να συνομιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση αυτή θα δοθεί στις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και θα γνωρίζουμε αν έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών ώστε να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε στις εκλογές. Με το Χρηματιστήριο διαλυμένο, τις τράπεζες χρεοκοπημένες και το spread δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές διψήφιο; Και τι θα σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία; Θα συνεχιστεί το χθεσινό κραχ τις επόμενες εβδομάδες και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Ακόμη κι αν η σημερινή κυβέρνηση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορείται ότι με το πρόγραμμά του εισηγείται ευθέως την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ, δυστυχώς για όλους το Grexit μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα κάποιων «ατυχημάτων», ατυχών επιλογών ή… συμπτώσεων.

Και αν όσοι προειδοποιούν σήμερα για τους κινδύνους μοιάζουν σαν τον βοσκό που έκανε πλάκα με τον λύκο και τα πρόβατα, ίσως όταν πράγματι έρθει ο λύκος (ή οι… βάρβαροι) να μην τους πιστεύει κανείς…

Ποιος ξέρει. Μπορεί και να είναι γραφτό, αυτό που οι ανατολίτες λένε κισμέτ. Στην απευκταία -κατ’εμέ- περίπτωση Grexit, θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά περισσότερα για την ανατολίτικη φιλοσοφία και νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.