Ειδησεογραφικό site

Πάλι προκαλεί ο Έρογλου: Να σταματήσουν τις έρευνες στην ΑΟΖ οι Ελληνοκύπριοι

50

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς καμία προϋπόθεση, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολική Μεσόγειος στα κατεχόμενα.

Ο Έρογλου, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία ως «μονομερείς ενέργειες», έκανε έκκληση για από κοινού βήματα στο θέμα, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, μέσω συνομιλιών.

Επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκε ότι «η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη λήψη «μονομερών βημάτων», είναι απαράδεκτη και ξεφεύγει από το πλαίσιο της κοινής διακήρυξης».

Ο  Έρογλου πρόσθεσε ότι θέματα όπως αυτό των υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ή απειλή -κάτι που εξαρτάται από την προσέγγιση.

«Γι’ αυτό» είπε, «θα κάνουμε το παν, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας, για να μετατρέψουμε αυτό το φαινόμενο σε ευκαιρία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Αναφέροντας ότι τα ενεργειακά και περιφερειακά ζητήματα άρχισαν να επηρεάζουν το Κυπριακό, είπε πως τώρα είναι ένα σημείο καμπής για τερματισμό «της 50χρονης αβεβαιότητας στην Κύπρο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ένας πύρινος κύκλος γύρω από την Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι στο νησί υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα εξαιτίας της παρουσίας του τουρκικού στρατού.

Ανέφερε τέλος ότι για τη μη λύση του Κυπριακού και την «αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς» ευθύνονται τα συμφέροντα των διεθνών παικτών στην Κύπρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.