Ειδησεογραφικό site

Αθήνα-Βρυξέλλες σαν Παγκράτι-Πατήσια – Ο Τσίπρας ξαναπάει αύριο στον Γιούνκερ για να συζητήσει πάλι τα μέτρα – Κρίσιμο κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα

58

Τα πήγαινε έλα συνεχίζονται. Λίγες ώρες, αφ’ ότου επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο «φίλος» Γιούνκερ τον ξανακάλεσε να πάει αύριο στη Βελγική πρωτεύουσα. Έτσι η διαδρομή Αθήνα-Βρυξέλλες, θα θυμίζει την απόσταση που διανύουν τα τρόλεϊ ανάμεσα στα Πατήσια και το Παγκράτι. Προφανώς ο κύριος Γιούνκερ θα προτείνει στον κύριο Τσίπρα μια κάποια ελάφρυνση των μέτρων για να χρυσώσει το χάπι, θυμίζοντας την τακτική του Χότζα, ο οποίος αφού έβαλε όλα τα ζώα στην καλύβα χωρικού, άρχισε κατόπιν να βγάζει μερικά, με αποτέλεσμα ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος, να νοιώσει ανακουφισμένος. Κάτι ανάλογο θυμίζει και η τετράμηνη πορεία των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα ετοιμάζει η ομάδα Γιούνκερ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου MNI.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε συγγνώμη απ’ τους Ευρωβουλευτές που έπρεπε γρήγορα να αποχωρήσει καθώς δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστεί για τη  συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα. Όπως και τελικά έπραξε.

Μάλιστα ξεκινώντας την ομιλία του δήλωσε αφοπλιστικά στους Ευρωβουλευτές “δεν χαίρομαι καθόλου που βρίσκομαι εδώ”, σπεύδοντας να δηλώσει άυπνος απ’ τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχουν και νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή, αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρών στη νέα συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα Αθήνα και αναμένεται να ξαναφύγει αύριο για Βρυξέλλες.

Το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο για να σταθμίσει τις εξελίξεις και να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Χθες, έπειτα από 4 μήνες διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνγκερ παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ’ τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στο ρεύμα.

«Δεν είναι τελεσίγραφο» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση. Δεν εξηγούσαν όμως πώς θα καλυφθούν τα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ που χωρίζουν τις προτάσεις των δανειστών από τις ελληνικές.

Τι έγινε χθες στην μαραθώνια συνάντηση

Σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ καθώς όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κάποια μέτρα που προτείνουν οι εταίροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μ’ονο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, και δίνοντας, σε δραματικούς τόνους, το στίγμα της συνάντησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Και συμπλήρωσε, συγκεκριμενοποιώντας τα σημεία, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει με την πλευρά των δανειστών-εταίρων: «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

«Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση («take it or leave it»), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας πρώτος από το δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -και μάλιστα, ως παρατηρητής.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 01:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. αυτό έγινε περίπου έπειτα από 15 λεπτά).

Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.

Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης ως έχει

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στους ευρωβουλευτές πως ήταν άυπνος από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Για το πόσο πολύ ανησυχεί «μέρα και νύχτα» για την Ελλάδα μίλησε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, που συζητούν το επενδυτικό σχέδιο του για την ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ είπε μάλιστα, ότι δεν χαιρόταν καθόλου που βρισκόταν εκεί σήμερα γιατί, όπως εξήγησε, ήταν άυπνος από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην πρώτη του τοποθέτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι «απαιτητικές» και σημείωσε πως μπορούσε να μείνει μόλις μία ώρα στο ΕΚ και ότι έπρεπε να αποχωρήσει προκειμένου να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.