Ειδησεογραφικό site

Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση

67

Εάν θέλετε να ακονίσετε τη μνήμη σας, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στα χέρια του Μορφέα. Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως ένας καλός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ρίχνει φως στο νευρωνικό μηχανισμό λειτουργίας του ύπνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Science», επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας Γουέν-Μπιάο Γκαν, μελέτησαν σε ομάδα ποντικών τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται νέες συνδέσεις (συνάψεις) ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) στη διάρκεια του ύπνου.

Για τους επιστήμονες, κάτι ανάλογο πιστεύεται ότι συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν κοιμούνται. Όταν τα ποντίκια είχαν ευχαριστηθεί… ύπνο, σχημάτιζαν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις και έτσι ήταν σε θέση την επόμενη μέρα να θυμούνται και να εκτελούν καλύτερα ό,τι τους είχαν μάθει οι επιστήμονες την προηγούμενη. Όταν όμως τα ποντίκια είχαν μείνει άγρυπνα όλο το βράδυ, ο εγκέφαλός τους δημιουργούσε πολύ λιγότερες συνάψεις και οι ικανότητες της μνήμης και της μάθησης ήταν κατώτερες την επόμενη μέρα, όταν έπρεπε να επαναλάβουν ό,τι είχαν μάθει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.