Ειδησεογραφικό site

Ο χειρότερος κωδικός για το 2014

52

 

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν φαντασία ή να αδιαφορούν ακόμη και όταν πρόκειται για την ασφάλειά των δεδομένων τους στο διαδίκτυο, συνεχίζοντας να επιλέγουν κωδικούς που μπορούν εύκολα να «σπάσουν».

Το «123456» αναδείχθηκε το 2014 ως ο χειρότερος κωδικός πρόσβασης (password) στον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον καθιερωμένο από το 2011 ετήσιο κατάλογο της αμερικανικής εταιρείας SplashData, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Δεύτερος στη σειρά κοινοτυπίας είναι ο εξίσου «ευφάνταστος» κωδικός: password, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι κωδικοί 12345, 12345678, qwerty (τα πρώτα έξι γράμματα ενός πληκτρολογίου), 123456789, 1234, baseball, dragon και football.

Η κατάταξη βασίζεται σε διαρροές κωδικών που γίνονται στο διαδίκτυο έπειτα από επιθέσεις χάκερ και για το έτος 2014 ελήφθησαν υπόψη 3,4 εκατομμύρια κωδικοί που διέρρευσαν.

Ο επικεφαλής της SplashData, Μόργκαν Σλέιν, τόνισε ότι οι χρήστες καλά θα κάνουν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς κωδικούς σε διαφορετικές ιστοσελίδες και λογαριασμούς, όσο κι αν αυτό τους δυσκολεύει περισσότερο από άποψη μνήμης.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι χρήστες να διαλέγουν «δυνατούς» κωδικούς (κατά προτίμηση αλφαριθμητικούς με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, που να συνδυάζουν γράμματα και αριθμούς) και όχι «ασθενείς» κωδικούς, για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Για πρώτη φορά στο Top 25 των χειρότερων κωδικών εμφανίστηκαν το 696969 και το batman, ενώ 9 από τους 25 χειρότερους κωδικούς αποτελούνται μόνο από αριθμούς και μάλιστα σε σειρά εύκολα προβλέψιμη.

Το Top 25 των κωδικών που «έσπασαν» οι χάκερ το 2014, αποτελούν το 2,2% των κωδικών που συνολικά παραβιάστηκαν πέρυσι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν ως κωδικούς αγγλικές ονομασίες αθλημάτων, τα έτη γέννησής τους, αγγλικά ονόματα, βρισιές, μάρκες αυτοκινήτων και τίτλους γνωστών ταινιών.

 

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.