Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα-«Οχι» Χαρδούβελη στον Ντράγκι για νέο μνημόνιο-25 Σεπτεμβρίου έρχεται η τρόικα

46

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρονιάς είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Οι εκταμιεύσεις των εναπομεινάντων για την Ελλάδα ποσών από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οχι» Χαρδούβελη στον Ντράγκι για νέο μνημόνιο

Την πάγια θέση της Αθήνας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα Μνημόνια αντέτεινε στις πιέσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Μιλάνο.

Η ΕΚΤ ζητεί να παραμείνει η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα και υπό αυστηρή εποπτεία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να δέχεται τα χαμηλής αξιολόγησης ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στο προηγούμενο Eurogroup ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι η ΕΚΤ «θα καλωσόριζε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα». Το ίδιο θέμα έθεσε και χθες για να πάρει την αρνητική απάντηση του Ελληνα υπουργού. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ανέρχεται στα 44,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πάντως, «νέα δανειακή βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα υπάρξει μετά το τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας» εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει κατηγορηματικά. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στις σκέψεις της Αθήνας. Το περιοδικό σημειώνει πως «οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να είναι τεράστιες», με την κυβέρνηση να μην έχει το θάρρος να περικόψει θέσεις στο Δημόσιο, ενώ οι δανειστές απαιτούν μειώσεις των συντάξεων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η τελευταία αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι λεπτή υπόθεση» καταλήγει.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και γενικότερα η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και η επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Χαρδούβελη και των ομολόγων του στο άτυπο Εurogroup του Μιλάνου. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πίεση προς τον Ελληνα υπουργό για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και διατήρηση της καλής δημοσιονομικής πορείας, ενώ αυτός θα τους ενημερώσει για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ισως δεν είναι τυχαίο πως χθες η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της διαπίστωνε «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» κυρίως για το 2015, αλλά και το 2016, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρία ρίσκα για τον προϋπολογισμό του 2015, τα οποία σε συνδυασμό με τους «φιλόδοξους» στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνουν μεγάλα «κενά» που θα πρέπει να καλυφθούν με νέες παρεμβάσεις.

25 Σεπτεμβρίου έρχεται η τρόικα

Την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Ο υπουργός, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το Eurogroup, έθεσε στους ομολόγους του το ελληνικό αίτημα για κινήσεις που θα επιτρέψουν στον κόσμο «να πάρει μια ανάσα», αφού όπως είπε με νόημα η βιωσιμότητα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή των πολιτών.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα και τα δημοσιονομικά κενά μετά το 2014 υποβάθμισε τις προβλέψεις της ΕΚΤ και είπε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με την τρόικα που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτίμησε δε ότι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος.

Πηγή: in.gr, kathimeini.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.