Ειδησεογραφικό site

Ο Σαμαράς παίρνει κεφάλια στενών συνεργατών του – Τι έγραψε το «Καρφί»

70

Του Γιάννη Χρηστάκου

Την απόλυτη δικαίωσή του ως προς τις οικονομικές του προβλέψεις περιμένει μέρα με τη μέρα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθεί να ιεραρχήσει τις σκέψεις του για τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Σε πρώτη φάση πάντως και ενώ βλέπει ότι όσοι έσπευσαν να τον αμφισβητήσουν αρχίζουν να βλέπουν πιο καθαρά την πραγματικότητα, έχει αποφασίσει να δεχτεί εισηγήσεις που θέλουν να «παίρνει κεφάλια» ακόμη και στο πολύ στενό του περιβάλλον. Πρώτα θύματα αυτής της επανεκκίνησης της ΝΔ, σύμφωνα με επιτελείς της Συγγρού, φέρονται να είναι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και οι στενοί του συνεργάτες Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιώργος Μουρούτης. Ωστόσο, από το μυαλό του Αντώνη Σαμαρά δεν περνά ούτε στιγμή η αποχώρησή του από την προεδρία της ΝΔ, έστω και σε δεύτερο χρόνο, καθώς πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα αποκαλυφθούν πλήρως όσα έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα έρθει και η στιγμή που, όπως έλεγε από την επόμενη μέρα της ήττας, «η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να παίξει τον ιστορικό της ρόλο».

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Έχοντας μεγάλη εμπειρία στον πολιτικό στίβο, ο Σαμαράς περίμενε από τις πρώτες κιόλας μέρες της μεγάλης ήττας που υπέστη η ΝΔ να υπάρξει μεγάλο κύμα αντιδράσεων για τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν απλώς μια ήττα, αλλά είχε οδυνηρή κατάληξη. Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε με τη βοήθεια των ειδικών και των συνεργατών του, τον οδήγησε άθελά του σε «πρόκληση» απέναντι σε εκείνους που δεν κατάφεραν μέσα τους να πνίξουν τον θυμό με τη λογική. Έτσι, ο Σαμαράς, όταν είπε ότι η ΝΔ άντεξε, αφού χάθηκαν μόνο 100.000 ψήφοι από τις προηγούμενες εκλογές, «τσίτωσε» τους νεοδημοκράτες, τους δελφίνους, τους επικριτές του και εκείνους που λόγω αυτής της βαριάς ήττας δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ
Αυτές τις μέρες ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει χαρτί και μολύβι και προσπαθεί να φτιάξει από την αρχή τον μηχανισμό της ΝΔ ώστε να είναι έτοιμη για τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έρχονται. Τα πλάνα που έχει υπολογίσει δεν βγαίνουν με ακρίβεια, αλλά τουλάχιστον έχει καταλήξει σε μια απόφαση να αξιοποιήσει όλο το βαρύ στελεχιακό σώμα ανοίγοντας τις πόρτες σε όλες τις τάσεις της ΝΔ. Τα εμπόδια όμως είναι ακόμη πολλά και ο χρόνος λίγος, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν τον εμπιστεύονται. Τουλάχιστον αυτή την ώρα. Έτσι, ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινήσεις που να μπορούν να διαλύσουν τα σύννεφα αμφιβολίας που υπάρχουν σήμερα για τις προθέσεις του. Όσοι μιλούν με τον πρόεδρο της ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι ο Α. Σαμαράς λαμβάνει σοβαρά τις εισηγήσεις να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο στενών συνεργατών δίπλα του και κατ’ επέκταση να αναδιοργανώσει από την αρχή τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν σχεδόν αδρανής ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του γραμματέα του κόμματος, κάτι που θα οδηγήσει και σε αναδιάταξη του μηχανισμού με νέο μάλιστα οργανόγραμμα, που θα ξεφεύγει από τις παρωχημένες γραμματείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές έκαναν αυτόνομη δουλειά χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας με τα υπόλοιπα όργανα λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΥΠΕΡ-ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ο πρόεδρος της ΝΔ συζητά εισηγήσεις για τη δημιουργία ενός υπερ-επιτελείου, που θα βρίσκεται διαρκώς δίπλα του και θα μπορεί να ελέγχει και να συντονίζει όλη τη δουλειά από την κορυφή ως τη βάση της πυραμίδας. Για να λειτουργήσει, όμως, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αφρόκρεμα του στελεχιακού δυναμικού και να μην έχει την υπόσταση της σημερινής πολιτικής επιτροπής, όπου συνυπάρχουν κορυφαία στελέχη πρώτης γραμμής μαζί με τοποθετημένους άπειρους και «άκαπνους» επικεφαλής τομέων, άγνωστους και στο ευρύ φάσμα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας, οι τελευταίοι δεν είχαν καν το θάρρος να επικοινωνήσουν με τα στελέχη της ΝΔ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όταν εξ ανάγκης το έκαναν, το τηλέφωνό τους χτυπούσε μάταια!
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει τις πρώτες του αποφάσεις στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής την επόμενη Κυριακή και δεν αποκλείεται εκεί να δώσει και την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, πιθανότατα στα τέλη του Ιουνίου, οπότε και θα έχουν δρομολογηθεί οι όποιες σοβαρές εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Όλα αυτά μέχρι στιγμής τα δέχονται με επιφύλαξη στη ΝΔ και το στοίχημα του Σαμαρά τώρα είναι εάν θα μπορέσει να έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τους… αγανακτισμένους ή όχι, οπότε και θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποιος ορατός επικίνδυνος αντίπαλός του για την αρχηγία αυτή την ώρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και πολλοί άλλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση Σαμαρά στη σκακιέρα.
Αρκετοί είναι αυτοί που δεν δέχονται θέσεις που ήδη προτάθηκαν και άλλοι τόσοι που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει, ό,τι κι αν γίνει, να διευκολύνει με την αποχώρησή του, τη στιγμή που ο ίδιος αποφασίσει τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα κόμμα με διαφορετικό ύφος, ιδεολογική προσέγγιση και πολιτικό αφήγημα. Οι διεργασίες πάντως είναι έντονες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πάντες συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι αυτές τις μέρες είναι ακόμη ασαφές το κλίμα μέσα στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση και η όποια θετική ή αρνητική μεταβολή του κλίματος αυτού θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.