Ειδησεογραφικό site

Ο Μεϊμαράκης έθεσε τον Τσίπρα προ των ευθυνών του: Να πει το μεγάλο «ναι» στην Ευρώπη

37

«Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη, έτσι ώστε να μείνει μέσα στο »σκληρό» πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Νωρίτερα, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κύριος Μεϊμαράκης δήλωσε:

«Συζητούμε το μέλλον της χώρας σε πολύ δύσκολες στιγμές και επιμένω ότι η ενημέρωση έπρεπε να είναι κοινή. Μου κάνει εντύπωση που ο πρωθυπουργός επέλεξε την κατά μόνας ενημέρωση», ξεκίνησε να σχολιάζει, προσθέτοντας: «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους εταίρους οτι δεν μπορεί να είναι τόσο »σκληροί», να καταλάβουν ότι πάνω από το 80% των Ελλήνων θέλει να μείνει στο ευρώ».

«Η κυβέρνηση πρέπει να πει το μεγάλο ναι για να μείνει η χώρα στο ευρώ».

«Να στείλουμε το μήνυμα προς τα έξω οτι είμαστε ενωμένοι συνταγματικά και θεσμικά και να βάλουμε »κόκκινη» γραμμή τη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», κατέληξε.
Τακτική «σκληρού ροκ»

Τακτική «σκληρού ροκ» έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εγκαινιάζει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του ο -τύποις μεταβατικός- πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα μακροημερεύσει στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προεδρία του κ. Μεϊμαράκη, η οποία επικυρώθηκε την Τετάρτη από τη δια βοής ομόφωνη έγκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» βουλευτών έως τότε θα παγώνουν και οι κινήσεις διαδοχής που είχαν ξεκινήσει μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της περασμένης της Κυριακής.

Η πλειονότητα, άλλωστε, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να εγκρίνουν τους χειρισμούς του νέου προέδρου, ο οποίος σκλήρυνε τη στάση του έναντι του κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον από τη μια ότι αθέτησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει ότι θα φέρει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες και αφήνοντας, από την άλλη, αιχμές ότι προσπαθεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση επιμερίζοντας της την ευθύνη είτε μιας κακής συμφωνίας είτε της σύγκρουσης που θέλουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήγειρε ζήτημα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα και γι΄ αυτό δεν συνομίλησε μαζί του μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών στέλνοντας το μήνυμα ότι προτιμά η συζήτηση να γίνει δημόσια στη Βουλή, κάτι που εγγράφως ζητήθηκε από τη ΝΔ, ή εναλλακτικά να συναντηθούν σε σύσκεψη όλων των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με την τήρηση πρακτικών.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επανειλημμένες επιθέσεις στον κ. Τσίπρα. «Δεν τον εμπιστεύομαι να μιλήσουμε κατ’ ιδίαν αν δεν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα και δύο κασετοφωνάκια. Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει. Οι μέρες είναι ιστορικές», είπε συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
«Θέλει διάχυση ευθυνών»

Μιλώντας χθες στην «γαλάζια» Κ.Ο. είχε υποστηρίξει ότι «με ανησυχία» έλαβε το βράδυ της Κυριακής το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα να πάει στο Συμβούλιο των Αρχηγών, «γιατί σκέφτηκα ότι ήθελε να κάνει διάχυση ευθυνών». Πρόσθεσε ότι δεν έβρισκε κανένα άλλο κριτήριο στο ερώτημα γιατί ζήτησε τη σύσκεψη τώρα «που πήρε το “θριαμβευτικό” “όχι”».

Και αφού αναρωτήθηκε «μήπως δεν ήξερε τι να το κάνει αυτό το «όχι» και μήπως δεν είχε έτοιμη τη συμφωνία εντός των 48 ωρών», απάντησε ο ίδιος ότι πήγε «με διάθεση συνεννόησης για το εθνικό καλό».

Συμπλήρωσε ότι ζήτησα να υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν αναφορά ότι η ετυμηγορία των πολιτών δεν είναι εντολή για ρήξη με τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας: «Και δεν του επιτρέπουμε να σκεφτεί καν ότι μπορεί να κάνει κάποια κίνηση εκτός ευρώ, χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών. Απαραίτητος όρος. Δεν έχει, λοιπόν, τέτοια εντολή. Να μην το σκεφτεί. Να το βγάλει από το μυαλό του. Και αν θέλει, ή αν το έχει στο μυαλό του, να έρθει να ζητήσει νομιμοποίηση».

«Είμαστε στα όρια της ανοχής της εμπιστοσύνης που του δείχνουμε», είπε για τον κ. Τσίπρα, επικρίνοντας με σφοδρότητα και για την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και όσα είπε εκεί δυσφημώντας, όπως είπε. Την Ελλάδα. «Ξόδεψε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης και εσωτερικά. (…) Και από εδώ και πέρα, ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση, αφού ξεκαθαρίσει τι θέλει, αφού έρθει πρώτα στη Βουλή», συνέχισε.

Απευθυνόμενος, εν συνεχεία, ευθέως στον πρωθυπουργό τον κάλεσε «να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του για άμεση συμφωνία μέσα στο ευρώ», επισημαίνοντας κινδύνους εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που και πολλά άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή.

«Κινδυνεύουμε», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας: «Πρέπει να φέρει τώρα τη συμφωνία. Αν βγούμε από το ευρώ, τότε θα έχουμε χάσει. Και ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Και γι’ αυτό ακριβώς θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για όλους και κυρίως για τους ασθενέστερους. Δεν έχουμε ούτε μια μέρα μπροστά μας. Το ξαναλέω: Η σύγκληση των 28 είναι άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Μόνο ο… “χαρούμενος” δεν το κατάλαβε», είπε αναφερόμενος δηκτικά στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος από τους αρχηγούς των χωρών της ευρωζώνης που χαμογελούσε στη Σύνοδο της Τρίτης.

Μάλιστα, είπε ότι εξαιτίας της στάσης του πρωθυπουργού, αυξήθηκαν οι ανησυχίες του και γι΄ αυτό αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τον ενημέρωσα και για τις ευθύνες όλων», είπε. «Και του τόνισα, μη διανοηθεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ, χωρίς νομιμοποίηση».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.