Ειδησεογραφικό site

Ο Μεϊμαράκης παρέλαβε διερευνητική εντολή και πάει στη Ζωή – Προς αναζήτηση επικεφαλής κυβέρνησης από ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής

57

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε την διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, η συνάνηση μεταξύ των δύο ορίστηκε για τις 13:30 το μεσημέρι.

«Θα επισκεφθώ την Πρόεδρο της Βουλής, να την ρωτήσω για την δύναμη των κομμάτων, να την παροτρύνω να συναντηθεί με τους αρχηγούς και να δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκλογική διαδικασία που δεν έχει κανένα κέρδος», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κύριος Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, καθώς όπως είπε: «Οι αρχηγοί εκφράζουν τους βουλευτές των κομμάτων τους, αλλά και αυτοί πρέπει να μπορούν να εξφραστούν μόνοι τους. Ήδη φάνηκε ότι ο κύριος Τσίπρας δεν εξέφραζε το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι πρόσκληση αποστασίας, αλλά κάλεσμα ευθύνης».

Ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του ώστε να ρωτήσω «γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί παραιτείται», αλλά και «τι προτίθεται να κάνει» κατά τις διερευνητικές εντολές, αλλά και σε περίπτωση που γίνουν οι εκλογές και έρθει δεύτερος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Μεϊμαράκης είπε: «Πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, είπα τον κύριο Δραγασάκη γιατί είναι αντιπρόεδρος, σοβαρός, μπορεί να τον εμπιστευτεί η κοινωνία, γνωρίζει τα οικονομικά και είναι συνεργάσιμος άνθρωπος».

«Θέλω να επισημάνω στην κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα πέρα από τα βασικά, γιατί από χθες είναι υπηρεσιακή και βρίσκεται στο μικροσκόπιο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κλείνοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαντλήσει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής: «Θα δούμε από το πώς θα πάει», είπε.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στις 10 το πρωί, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εχθές αργά το βράδυ.

Παραλαμβάνοντας την εντολή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα πριν προσφύγουμε στην έσχατη λύση για τις εκλογές» επαναλαμβάνοντας την αιχμή του για το αν από την κίνηση του πρωθυπουργού υποκρίνονται συμφέροντα.

Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ραντεβού από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για να διερευνηθεί αν με τα άλλα κόμματα θα μπορούσε να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης ή ανοχής σε μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορειά της χώρας.

Σημείωσε δε ότι θα μπορούσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Οι πρώτοι αρχηγοί που προτίθεται να συναντήσει θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά.

Πριν την τηλεφωνική επικοινωνία τους προκλήθηκε μίνι αναστάτωση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας e-mail μέσω του οποίου του γνωστοποιούσε την ανάθεση της εντολής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ενόχληση του κ. Μεϊμαράκη, την οποία δεν έκριβαν εχθές στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εχθές το βράδυ αναζήτησε τον κ. Μεϊμαράκη αρχικά μέσω της προσωπικής γραμματέως του και αργότερα μέσω της υπεύθυνης του γραφείου Τύπου του κόμματος Πινελόπης Γαβρα, αλλά και μέσω του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου. Όταν ο κ. Παυλόπουλος δεν κατάφερε να μιλήσει με αυτούς τους τρόπους με τον κ. Μεϊμαράκη τότε απέστειλε σε αυτόν προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς θεώρησε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας.

Λίγο μετά οι δύο άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο και η ένταση που, εν τω μεταξύ, είχε προκληθεί, κατεσβήσθηκε γρήγορα.

Ολόκληρος ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ήδη διευκρίνισα ότι θα τηρήσω κατά γράμμα το Σύνταγμα, και όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος σε ανάλογες περιπτώσεις, μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης, σας παρέχω διερευνητική εντολή.  Για να διερευνήσετε εάν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.  Έμπειρος κοινοβουλευτικός χρόνια, γνωρίζετε πολύ καλά τις διαδικασίες.  Είμαι στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε άλλο χρειασθεί.Ε. ΜΕЇΜΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.  Για μένα δεν είναι η σημερινή μας συνάντηση μια απλή τυπική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα.  Είναι μια ουσιαστική συνάντηση σε πάρα πολύ κρίσιμες και δύσκολες στιγμές.  Και ξέρετε ότι πάντα υπολόγιζα τη γνώμη σας σε πάρα πολλά θέματα: συνταγματικά, πολιτικά, νομικά.  Και πιστεύω ότι η συνάντησή μας θα έχει και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και μια ουσιαστική συζήτηση.Θα κάνω χρήση αυτής της εντολής γιατί πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα πριν καταφύγουμε στο έσχατο, που είναι οι εκλογές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν τη χώρα και εξετάζω το ενδεχόμενο εάν εξυπηρετούν σκοπιμότητες, πολιτικές διαπλοκές και όλα τα άλλα σχετικά, τα οποία δεν είναι της ώρας και της παρούσης να αναφέρω.

Μετά από σας σκοπεύω να ζητήσω ραντεβού με την Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να της εξηγήσω ότι η ΝΔ επιθυμεί η Βουλή να διερευνήσει εάν υπάρχει εμπιστοσύνη ή όχι στην κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει και να εξετάσω από κοινού, μαζί με τα άλλα κόμματα, αν μπορεί η παρούσα Βουλή – όπως και εσείς μου είπατε και απαιτεί το Σύνταγμα – να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης, η οποία θα είναι πολιτική, θα εξασφαλίζει την πολιτική δράση και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και βεβαίως, γιατί όχι, μπορεί να έχει, όπως και χθες τόνισα, πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτο κόμμα. Εφόσον ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις ευθύνες και θέλει να φύγει.

Μ’αυτές τις σκέψεις λοιπόν, έρχομαι να σας δω, να συζητήσω  μαζί σας.  Η γνώμη σας μου είναι πάντα συμβουλή χρήσιμη, θετική και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε.  Θέλω και δημοσίως να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι είναι ευτύχημα που η χώρα έχει εσάς Πρόεδρο Δημοκρατίας.  Έχετε συμβάλει τα μέγιστα στη σταθερότητα της χώρας, είσθε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την πολιτική κρίση, αλλά ταυτόχρονα είσθε και το σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού λαού.  Και αυτό μου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και ότι μπορεί  ο ελληνικός λαός να ακουμπά επάνω σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.-

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.