Ειδησεογραφικό site

Ο… μεταρρυθμιστής Φίλης θέλει να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

40

Το χρονοδιάγραμμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοινώνει στη μία μετά το μεσημέρι  ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τη φιλοδοξία να συζητηθούν εις βάθος τα θέματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες, ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και να σέβεται τον χαρακτηρισμό του.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί την άνοιξη και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν η επεξεργασία των πορισμάτων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Το κύριο βάρος του διαλόγου θα πέσει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ετοιμαστεί νέο πολυνομοσχέδιο έως την άνοιξη για νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και νέα προγράμματα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Ομίλου Προβληματισμού που είχε ιδρύσει ο Κώστας Σημίτης, αλλά και υποστηριχτής των ιδεών της Μαρίας Ρεπούσης θα είναι πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Διάλογος θα γίνει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την προεδρία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου ενώ θα επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ ) με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά.

Ο τρίτος κύκλος θα οργανωθεί από επιτροπή στην οποία θα μετάσχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης.

Επίσης, θα υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις λειτουργικού χαρακτήρα για την έρευνα, τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική). Ήδη, θα επανέλθει  η αντισταθμιστική εκπαίδευση, δηλαδή η δωρεάν ενίσχυση μαθημάτων γυμνασίων και λυκείων.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.