Ειδησεογραφικό site

Ο μεσημεριανός ύπνος σώζει ζωές

43

 

Ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα δύο: σε εκείνους που δεν μπορούν να ζήσουν αν δεν κοιμηθούν -έστω και για ένα τέταρτο της ώρας- μέσα στην ημέρα και σε εκείνους που δεν αντέχουν στην ιδέα να κοιμηθούν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

Μία νέα έρευνά που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, έρχεται να δικαιώσει τους πρώτους. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ύπνος μέσα στην ημέρα, είναι συνυφασμένος με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και -το πιο σημαντικό-μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός εμφράγματος!

Η μελέτη εστιάσε σε 386 ανθρώπους, με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, που πάσχουν από υπέρταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση -σε ένα ποσοστό 5% στην ημερήσια μέτρηση- από τους άλλους που αρνούνται να κοιμηθούν. Επίσης, εκείνοι που κοιμούνται έχουν λιγότερη ζημιά στις αρτηρίες τους και στην καρδιά εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές, στη μελέτη τους, συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πίεση του αίματος, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η άσκηση, το αλκοόλ και ο καφές.

Ο καρδιολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας, Μανώλης Καλλίστρατος που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, υπογράμμισε ότι μπορεί η μείωση της αρτηριακή πίεσης να είναι μικρή σε ποσοστό, αλλά ικανή να μειώσει «τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.