Ειδησεογραφικό site

Ο Κουβέλης «σέρνει» τη ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποια στελέχη του κόμματος διαφωνούν

35

Ήδη η κυρία Νίκη Φούντα επέλεξε τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα οδεύσει προς το «Ποτάμι» ακολουθώντας τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Κατερίνα Μάρκου. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε η βουλευτής μπορεί να διεκδικήσει μια έδρα στην Αιτωλοακαρνανία για το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.

Την ίδια ώρα και οι κ.κ. Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας φέρονται να διαφωνούν κάθετα με την επιστροφή του κόμματος στην Κουμουνδούρου με ορισμένους να υποστηρίζουν πως σε ενδεχόμενη συνεργασία θα αποχωρήσουν από την πολιτική. Εκτός όμως από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ισχυρότατες διαφωνίες εκφράζουν και αρκετά πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο τελευταίος μάλιστα φέρεται να εισηγείται στον κ. Κουβέλη να προτάξει το συμφέρον της χώρας, να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτιμώντας ότι εως τις εθνικές εκλογές ο χρόνος επαρκεί για την ανασύνταξη της ΔΗΜΑΡ.

Συγκρατημένο προβληματισμό για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο για την ώρα να επιθυμούν να παραβιάσουν τις κοινές αποφάσεις του κόμματος, εμφανίζονται και οι κ.κ. Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Κυρίτσης και Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, με την επιθυμία του κ. Κουβέλη για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να συμφωνούν και εκείνοι οι βουλευτές που εκτιμούν ότι έχουν πιθανότητες να διεκδικήσουν την επανείσοδό τους στην Βουλή!

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται οι κυρίες Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση. Ωστόσο, και αυτή η ομάδα εμφανίζεται «διχασμένη» σε εκείνους που αναγνωρίζουν ότι απαιτείται πλήρης ενσωμάτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλη αναστολή της λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών (Α. Ξηροτύρη, Μ. Γιαννακάκη κ.α. πολιτικά σχελέχη) και σε όσους θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να διατηρήσει την οργανωτικής της αυτοτέλεια (Μ. Ρεπούση κ.α.). Αναφορικά με τον κ. Κουβέλη και εφόσον τελικά ευδοκιμήσει η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ,  ορισμένες πληροφορίες των φέρουν να τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, άλλες να προτείνεται για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για αυτή του Προέδρου της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφασίστηκε ομόφωνα να καταψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 29 Δεκεμβρίου και να προχωρήσουν σε διαρκές συνέδριο στις αρχές Ιανουαρίου ώστε να αποφασίσουν τις εκλογικές συνεργασίες. Πέραν αυτού αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου αναμένεται και το ραντεβού μεταξύ των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη.

Πάντως, η προοπτική εκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ προκαλεί έντονη δυσφορία και προβληματισμό και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της «αριστερής πλατφόρμας» διαφωνούν με το συγκεκριμένο σενάριο καθώς θεωρούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ «αποστάτες» και «διασπαστές» ενώ υπενθυμίζουν και την περίοδο που το κόμμα του κ. Κουβέλη συμμετείχε στην «μνημονιακή κυβέρνηση».

Ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πραγματικός «πόλεμος» δεν θα γίνει στις συνεδριακές διαδικασίες όπου θα καθοριστούν οι εκλογικές συνεργασίες αλλά στην μάχη του «σταυρού».  Να σημειωθεί ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου εκλέγεται η κυρία Ξηροτύρη εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυρίες Λίτσα Αμανατίδου Πασχαλίδου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου που τοποθετούνται στο «Λαφαζανικό» μπλόκ.  Στον Πειραιά υπάρχει η κυριαρχία των Παναγιώτη Λαφαζάνη (Β’ Πειραιά) και Θοδωρή Δρίτσα (Α’ Πειραιά) οι οποίοι δύσκολα θα δεχθούν στα ψηφοδέλτιά τους της κυρίας Ρεπούση και Γιαννακάκη.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.