Ειδησεογραφικό site

Ο Καραμανλής συμβουλεύει τον Σαμαρά

64

Του Γιάννη Χρηστάκου

Με παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, για μία ακόμη φορά επιχειρήθηκε να διατηρηθεί η δύσκολη ισορροπία στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά να βρίσκει στήριξη στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα πέρασε το κατώφλι της οικίας της Κηφισιάς αποδεχόμενος να δημοσιοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Ο Καραμανλής συνέστησε στον πρόεδρο της ΝΔ «ψυχραιμία» και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χώρα βρίσκεται πράγματι μπροστά στον κίνδυνο να απολέσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα.

Στη συνάντηση αυτή ο Κώστας Καραμανλής συνέστησε στον Αντώνη Σαμαρά να διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο με όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και όχι μόνο δυνάμεις του τόπου και βέβαια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις από την ημέρα που ο σημερινός ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ήταν βουλευτής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο συμφώνησαν πως όλες αυτές οι δυνάμεις να πρέπει να είναι σε επαφή, ώστε να αποφευχθεί η απομόνωση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Καραμανλής πιστεύει ότι ο ρόλος του Παυλόπουλου, στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων θα είναι καθοριστικός για τη σταθερότητα στη χώρα σε περίπτωση που υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις ως αποτέλεσμα της παράτασης της αβεβαιότητας λόγω μη ύπαρξης συμφωνίας εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

 

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Στον Αντώνη Σαμαρά πέφτει το βάρος της διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες μέρες, όπου οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, και η συζήτηση περιστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της γύρω από τις επόμενες κινήσεις, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα υπογράψει τελικά μια συμφωνία με τους δανειστές. Ο Καραμανλής είπε στον Σαμαρά ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», δίνοντας έτσι το στίγμα των σκέψεών του ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που δέχεται και των επαφών που κάνει το τελευταίο διάστημα. Έτσι, το ζητούμενο τώρα είναι ποια στάση θα τηρήσει η ΝΔ απέναντι σε μια συμφωνία την οποία οι δύο συνομιλητές γνωρίζουν ότι θα είναι επώδυνη και πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη απ’ ό,τι ήταν η δεύτερη δανειακή σύμβαση, που «έτρεξε» η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τον Φώτη Κουβέλη να συμμετέχει στο πρώτο διάστημα μέχρι που αποφασίστηκε να κατέβουν οι διακόπτες της ΕΡΤ.

Για τον Κώστα Καραμανλή το ζητούμενο είναι να απεμπλακεί η Νέα Δημοκρατία από τη δαγκάνα του ερωτήματος τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση, μια πολιτική παγίδα που απομακρύνει το ερώτημα αυτό από εκείνους που κυβερνούν. Η άποψη του Καραμανλή είναι ότι υπό το βάρος της κατάρρευσης της χώρας, σε συνδυασμό με το ότι η λαϊκή εντολή είναι νωπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμήσουν να ρίξουν «την κυβέρνησης της Αριστεράς», για την οποία παλεύουν εδώ και δεκατίες. Σαμαράς και Καραμανλής μοιράστηκαν την ίδια άποψη, ότι οι απώλειες θα είναι μικρές, κυρίως από ορισμένους «αλεξιπτωτιστές» της πολιτικής που εξελέγησαν χωρίς να έχουν διαδρομή και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιστρέψουν στην προηγούμενη ενασχόλησή τους.

 

ΠΑΡΕ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΚΑΝΕ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Όμως, για το διάστημα που θα ακολουθήσει, η ΝΔ θα πρέπει να αποδείξει ότι αποτελεί την πραγματική ευρωπαϊκή λύση και βεβαίως να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσει γι’ αυτό εκ νέου τον ελληνικό λαό. Βαθιά πεποίθηση του Καραμανλή, από τότε που εκείνος ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ και μετέπειτα κυβέρνησε επί 7 χρόνια, είναι ότι, για να κυβερνήσει ένας πρωθυπουργός οποιουδήποτε κόμματος, δεν φτάνει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης των κομματικών του δυνάμεων, αλλά να πείσει και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που συντάσσεται με την πολιτική πρόταση και τις απόψεις του κόμματος αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής συμβούλευσε με τον πιο διακριτικό τρόπο τον κ. Σαμαρά να πάρει τολμηρές αποφάσεις και να ανοίξει το κόμμα σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πιάνοντας τον σφυγμό, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, όσο η κοινωνία αυτή θα βλέπει πια τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά εντός της συμφωνίας που έχει συνάψει με τους δανειστές. Ο Καραμανλής χαρακτηρίζει σε συνομιλητές του «εντυπωσιακά» τα ποσοστά που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές μέσα σε αυτό το πολύ αρνητικό για το κόμμα του περιβάλλον στο οποίο διεξήχθησαν, συμπεριλαμβανομένων και των λαθών που έγιναν τόσο στην κυβερνητική περίοδο όσο και στην προεκλογική. Γι’ αυτό και μετέφερε στον Α. Σαμαρά ότι πρέπει να αυξήσει τη δυναμική αυτή και να κρατήσει η ΝΔ τον έναν από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος, που είναι απαραίτητα συστατικά για την υγεία της δημοκρατίας και τη σταθερότητα.

«Εάν δούμε υποθέσεις ότι η ΝΔ στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις, τότε ποια θα είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα; Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή;» φέρεται να αναρωτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, ερώτημα το οποίο βεβαιώνουν ότι χρησιμοποιεί συχνά και όσοι τον συναντούν.

 

Τι συμφώνησαν για το «ναι ή όχι»

Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν η ΝΔ θα πρέπει να πει «ναι» στη συμφωνία, οι δύο άνδρες φέρεται να συμφώνησαν ότι το κόμμα τους δεν θα πρέπει να προσφέρει στήριξη, όχι για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της αντιπολίτευσης, αλλά διότι αυτό το πρόγραμμα, έτσι τουλάχιστον όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που έχουν, είναι αντίθετο στις βασικές ιδεολογικές αρχές της ΝΔ, ιδιαίτερα στο κομμάτι κατά του κρατισμού και του περιορισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εάν όμως δεν αντέχει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να το «περάσουν», τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά και θα πρέπει να υπάρξουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες για τις ραγδαίες εξελίξεις. Πάντως, οι δύο τους σχολίασαν τα λόγια του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει το κόστος χωρίς προσφυγή στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα, και εκτίμησαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι αντέχει να ψηφίσει τη συμφωνία. Όσο για τα εσωκομματικά, άποψη του Καραμανλή είναι ότι, εάν ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει να αναβαπτιστεί από τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.