Ειδησεογραφικό site

Ο Ελ Γκρέκο μέσα από τα μάτια των παιδιών

63

«Ο Ελ Γκρέκο μέσα από τα μάτια των παιδιών» είναι η πρωτότυπη έκθεση που οργάνωσε αυτήν την εβδομάδα η UNESCO στο Παρίσι, για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου «οικουμενικού» ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Περίπου 100 έργα παιδιών, ηλικίας 10-12 ετών, με ξυλομπογιές, νερομπογιές, λάδι ή «κολάζ», στόλισαν τον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της UNESCO. Οι μικροί καλλιτέχνες προέρχονται από τα 4 ελληνικά κοινοτικά σχολεία (Παρίσι, Σατνέ-Μαλαμπρί, Κρετέγι) και από το ισπανικό κολλέγιο-λύκειο (Λόρκα-Μπουνιουέλ).

Τα παιδικά έργα δεν αποτέλεσαν προσπάθεια αντιγραφής, αλλά αυθεντικά δημιουργήματα εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου δασκάλου. Για παράδειγμα, το περίφημο πορτρέτο του «Ιππότη με το χέρι στο στήθος» ενέπνευσε τη δημιουργία πίνακα με 42 επαναληπτικά πορτρέτα. Η φαντασία των παιδιών του ισπανικού σχολείου προχώρησε ακόμα πιο πέρα με παραλλαγές πορτρέτων στυλ Πικάσο, ή χρωματικές επαναλήψεις της όψης του Τολέδο, στυλ Αντι Γουόρχολ.

Τους μαθητές των ελληνικών σχολείων άγγιξε περισσότερο η μεταφυσική πνοή που αναδύεται από το έργο του Θεοτοκόπουλου. Ο Εσταυρωμένος, τα κόκκινα άμφια του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή», οι εξαϋλωμένες μορφές, κέρδισαν τη δική τους φαντασία.

Η ιδέα για την πρωτότυπη αυτή ελληνο-ισπανική παιδική έκθεση ανήκει στην ελληνίδα πρέσβειρα στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη, η οποία πρότεινε τη σχετική συνεργασία στον ισπανό ομόλογό της στον οργανισμό.

«Το έτος 2014 έχει ανακηρυχθεί στο Τολέδο ως ‘Έτος Ελ Γκρέκο’. Σκέφθηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε στην UNESCO που είναι πολυεθνικός οργανισμός και που ευνοεί τις συνεργασίες» εξηγεί η κ. Δασκαλάκη.

«Ο Γκρέκο ανήκει και στους δυο μας, Έλληνες και Ισπανούς, είναι κοινή κληρονομιά» σημειώνει και προσθέτει: «Μη έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στην UNESCO τούς ανεκτίμητης αξίας πίνακες του ζωγράφου, αποφασίσαμε να τον δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών. Διαπιστώσαμε τελικά ότι παρ’ ότι δύσκολος, μεταφυσικός ζωγράφος, τα παιδιά τον είδαν με ενδιαφέρον και πάθος».

Για την ενημέρωση των παιδιών σε συνεργασία με τους δασκάλους, η κ. Δασκαλάκη επισκέφθηκε τα ελληνικά σχολεία και μίλησε για τον Ελ Γκρέκο, με τον Γάλλο φιλόσοφο και πρώην καθηγητή Κλοντ Ρόελς.

Η UNESCO παρείχε στα παιδιά, βιβλία για τον ζωγράφο, αλλά και μπογιές και τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσουν τα έργα τους. Για την υλοποίηση της έκθεσης συμμετείχε και η ελληνική εθνική επιτροπή της UNESCO με επικεφαλής την Κατερίνα Τζιτζικώστα, καθώς και το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.