Ειδησεογραφικό site

Ο δύσπιστος Σόιμπλε ξαναχτυπά: Καμία αλλαγή από την περασμένη Πέμπτη – Δεν λάβαμε ουσιαστικές προτάσεις

36

Σε ομοβροντία δηλώσεων οι οποίες ψαλιδίζουν τις όποιες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει προχώρησαν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Αν και αποστολή της συγκεκριμένης συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει η εξέλιξη αυτή δείχνει να απομακρύνεται καθώς τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και οι συνάδελφοί του από την Ιρλανδία, τη Φιλανδία και την Ισπανία χαμήλωσαν πάρα πολύ τις προσδοκίες λέγοντας ότι δεν θεωρούν πιθανή μια συμφωνία στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει.

Το στίγμα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ξεκάθαρα ότι η συνεδρίαση δεν είναι σε τίποτα διαφορετική από αυτή της περασμένης Πέμπτης καθώς δεν έχουν παραλειφθεί ακόμα ουσιαστικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά. «Χωρίς αυτές τις συναντήσεις δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε μια σύνοδο για την Ελλάδα» συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο ούτε το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ελληνικές προτάσεις.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «αφήνω στους τρεις θεσμούς να μιας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για τις νέες ελληνικές προτάσεις».

Ούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας πιστεύει ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αν και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν κάποιες κινήσεις.

Ωστόσο, τόνισε πως έχει χαμηλές προσδοκίες για μια συμφωνία σήμερα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

«Έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, είναι ο ρόλος του Eurogroup να προετοιμάσει τη Σύνοδο», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρξε σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις παράλληλες προτάσεις. Θα είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσει το Eurogroup».

«Εικάζω πως θα συναντηθούμε και πάλι την Πέμπτη πριν το Συμβούλιο. Δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας, υπάρχει κινητικότητα», είπε ακόμη ο κ. Νούναν.

Λίγο νωρίτερα, ο Φιλανδός συνάδελφός του, Αλεξάντερ Στουμπ, είχε αποκαλύψει ότι η νέα ελληνική πρόταση έφτασε στους εκπροσώπους των Θεσμών τα ξημερώματα, αλλά ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την απαισιοδοξία του όσον αφορά στην έκβαση των σημερινών συνεδριάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος ο οποίος παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία τη Δευτέρα καθώς απαιτείται ακόμα τεχνική εργασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.