Ειδησεογραφικό site

Ο Γιούνκερ κρατάει μούτρα στον Τσίπρα: Δεν του μίλησα στο τηλέφωνο γιατί δεν έλαβα ποτέ την αντιπρόταση του

55
Φανερά ενοχλημένος από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7, που διεξάγεται στη Βαυαρία.Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τοποθέτησή του για τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, καθώς είναι εκτός «ατζέντας», οι δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της Αθήνας, θέτοντας απανωτές ερωτήσεις.Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε και δημόσια ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε ποτέ την εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα.

«Ο κ Τσίπρας την Τετάρτη δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν ακόμα μια ελληνική αντιπρόταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «ήταν και παραμένει φίλος μου, αλλά για να διατηρηθεί αυτή η φιλία πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες», δήλωσε με νόημα, τονίζοντας παράλληλα πως θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η δήλωση αυτή του κ. Γιούνκερ αφήνει εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το Σάββατο, μετά την αποκάλυψη αξιωματούχου -υπό το καθεστώς της ανωνυμίας- στο Reuters και τους Financial Times, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κυβερνητική πλευρά είχε σπεύσει να κάνει λόγο για παραφιλολογία, σχολιάζοντας: «Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!…-, σήμερα (σ.σ. χθες) αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε ότι ένιωσε «κάπως απογοητευμένος, διότι παρουσίασε την πρότασή μας ως τελεσίγραφο, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει όντως προθεσμία στις διαπραγματεύσεις, απάντησε θετικά, αλλά δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την ημερομηνία, προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές.

«Μακάρι να μπορούσα να βγάλω ένα λαγό από το καπέλο, για να λύσω το ελληνικό πρόβλημα» τόνισε, για να επαναλάβει την στήριξή του στη χώρα μας, δίχως ωστόσο να αποκλείσει, αυτή τη φορά, το σενάριο ενός Grexit.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομικό, έχει και ηθική διάσταση».

Μαξίμου: Συνεχίζουμε την προσπάθεια σύγκλισης

Η Ελλάδα αναμένει τις παρατηρήσεις των θεσμών στην πρότασή της, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει από την περασμένη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση και αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στην πρόταση αυτή, υπογραμμίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βαυαρία, ο οποίος είπε ότι αναμένει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια εναλλακτική πρόταση μεταρρυθμίσεων, πριν ξαναμιλήσει μαζί του.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του, τονίζουν.

Υπενθυμίζουν δε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση, τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της – που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG – αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο», τονίζεται από  το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουλα Ολάντ θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Μαξίμου διευκρινίζει επίσης πως η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.  Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

«Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της  θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.