Ειδησεογραφικό site

Ο Γιάννης Μουρμούρας νέος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

41

Την τοποθέτηση του Γιάννη Μουρμούρα στη θέση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε πριν από λίγο το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Ο κ. Μουρμούρας θα αναλάβει τη θέση της πρώην Υποδιοικητού κυρίας Ελένης Λουρή, της οποίας η θητεία έληξε στις 20 Ιουνίου.

Ο Γιάννης Μουρμούρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Είναι Καθηγητής Μακροοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (εκλέχθηκε ομοφώνως στη θέση αυτή το 2001 σε ηλικία 36 ετών). Έχει στο ενεργητικό του δεκαετή ακαδημαϊκή προϋπηρεσία σε γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια (Λονδίνο, Σαουθάμπτον, Εδιμβούργο) ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Ο Γιάννης Μουρμούρας έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) και σήμερα είναι Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, και Διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου.

Ο Γιάννης Μουρμούρας θεωρείται ειδήμων σε θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων πάνω σε αυτό το αντικείμενο: Monetary Policy at the European Periphery (Springer 2000), Οι Νέες Προκλήσεις της Οικονομικής Πολιτικής στην εποχή του Ευρώ (Εκδ. Κριτική 2003), Η Διπλή Κρίση Δημόσιου Χρέους – Τραπεζών (Εκδ. Γερμανός 2013), Μετά τη Διπλή Κρίση (Ιούλιος 2014). Επίσης, ερευνητικές του μελέτες στη δυναμική Μακροοικονομική, στη θεωρία Οικονομικής Πολιτικής, στα Νομισματικά και στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Oxford Economic Papers, Journal of Macroeconomics, European Journal of Political Economy, Economics Letters, κλπ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών με την ελληνική κρίση χρέους να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ατζέντας και με την ιδιότητα του κυβερνητικού αξιωματούχου και Συμβούλου, είχε την ευκαιρία να προετοιμάσει και να συμμετάσχει σε διμερή και διεθνή Συμβούλια με τους Αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και λοιπών κεντρικών τραπεζών, τους Προέδρους των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Commission, Eurogroup, etc.), CEOs και επικεφαλής οικονομολόγους των διεθνών επενδυτικών τραπεζών και οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, κλπ.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους πραγματοποίησε roadshows και στις δύο μεριές του Ατλαντικού (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο) μιλώντας σε διεθνείς επενδυτές για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, ενώ παράλληλα έκανε διαλέξεις στο Harvard University, στο LSE, στο Bruegel Institute, κλπ. Αρθογραφεί συχνά στον διεθνή και ελληνικό τύπο (Financial Times, Wall Street Journal, Βήμα, Καθημερινή, κλπ) πάνω σε μια ευρεία κλίμακα θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.