Ειδησεογραφικό site

Ο απολογισμός της θητείας του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών – Επικρατέστερος για τη θέση του Διοικητή της ΤτΕ – Συνάντηση με Σόιμπλε

63

Τον απολογισμό της διετίας Ιούνιος 2012 –Ιούνιος 2014 δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εστιάζοντας στα δίδυμα πλεονάσματα, στην τραπεζική ανασυγκρότηση, στις διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική και στην τελωνειακή διοίκηση, στη βελτίωση του ελεγκτικού έργου και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με τον σχετικό απολογισμό τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν περίπου σε 30% του ΑΕΠ, ενώ η βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 19,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013 είναι μακράν η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημειώνεται πως για πρώτη φορά από το 1948 είναι θετικό στο 0,7% του ΑΕΠ και υπογραμμίζεται πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η σταδιακή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στον απολογισμό του Γ. Στουρνάρα σημειώνεται πως το 2014 η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από 6 χρόνια ύφεσης, ενώ επισημαίνεται το ότι το Ελληνικό Δημόσιο στις 11 Απριλίου 2014, για πρώτη φορά ύστερα από τον Μάρτιο του 2010, άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω της κοινοπρακτικής διάθεσης ενός νέου 5-ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης τη 17η Απριλίου 2019 και επιτόκιο 4,75%. Ακόμη, αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο ανακεφαλαιοποίησης οι 4 συστημικές τράπεζες άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.

Αναφορές γίνονται και στις αλλαγές στη δομή του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τονίζεται, ο νέος σύγχρονος οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κωδικοποιεί όλη την πολυδιάσπαρτη οργανωτική νομοθεσία η οποία χρονολογείται από το 1988, δημιουργεί νέες και καλύτερα στελεχωμένες οργανικές μονάδες, αξιοποιώντας στο μέγιστο τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, μειώνει τις θέσεις ευθύνης κατά 50% και έχει ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 5,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εξοικονομήσεις στα λειτουργικά έξοδα από την αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. και των Τελωνείων.

Όπως σημειώνεται, οι Δ.Ο.Υ. τη διετία Ιούνιος 2012 –Ιούνιος 2014 μειώθηκαν σε 118 από 240 και εκσυγχρονίστηκε η εσωτερική τους διάρθρωση με μείωση των τμημάτων και εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων. Ευρύτερα δε η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο φιλική στο φορολογούμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και το γεγονός πως από 13 εκατ. δηλώσεις το 2011 αυτές αυξήθηκαν σε 21 εκατ. το 2013.

Στο θεσμικό πλαίσιο μεταξύ άλλων αναφέρεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος είναι απλούστερος, κατανοητός, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιουλογίου και εντάσσει διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος κωδικοποίησε εκατοντάδες διάσπαρτες διατάξεις και ενοποίησε τις φορολογικές διαδικασίες σε ενιαία διαδικασία, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 43 νόμοι αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων και συναρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, 124 προεδρικά διατάγματα υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, 6449 υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών (ΜΟ: 9 αποφάσεις/ημέρα), 9616 υπηρεσιακοί φάκελοι διεκπεραιώθηκαν από το γραφείο υπουργού Οικονομικών (ΜΟ: 13 φάκελοι/ημέρα), 120 γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Οικονομικών και 1.750 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήθηκαν γραπτά.

Επικρατέστερος για τη θέση του Διοικητή της ΤτΕ

Η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόσωπο που θα ηγείται της τράπεζας για τα επόμενα έξι χρόνια θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στην Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πεισθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο Γιώργος Προβόπουλος.

Τελικώς, ο Βενιζέλος άλλαξε άποψη, με καταλύτη την επιλογή Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και η διαδικασία ξεμπλόκαρε. Ωστόσο και οι δύο άφησαν ως την τελευταία στιγμή χωρίς καμία ενημέρωση τον κ. Προβόπουλο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Διοικητή εκκενώνεται και μια θέση Υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή που κατέχει σήμερα η Ελένη Λουρή – Δενδρινού, για την οποία ως υποψήφιοι ακούγονται μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γ. Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη επιλογή του για τη θέση του νέου Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που έλθει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν τελικώς αντικατασταθεί ο Γ. Προβόπουλος από τον Γ. Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει την αποπομπή του με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε την Τετάρτη στο Βερολίνο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ και νέος -όπως όλα δείχνουν- διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Σόιμπλε στον Γ.Στουρνάρα πριν τρεις μήνες.

Το απερχόμενο υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει στο Βερολίνο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεν θα ταξιδέψει μαζί τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.