Ειδησεογραφικό site

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο «European Symposium» στη Ρώμη

71

Στο EUROPEAN SYMPOSIUM στη Ρώμη, το οποίο έχει θέμα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του ολοκαυτώματος των Εβραίων, παρέστη σήμερα ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του είπε τα εξής: «Κατ´ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω την Ιταλίδα υπουργό Παιδείας για τη διοργάνωση της πολύ σημαντικής σημερινής εκδήλωσης. Η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό συμπόσιο που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών σχετικά με το Soah, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Εμείς οι Έλληνες είχαμε εμπειρία από την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Καταλάβαμε αμέσως όταν συγκεντρώνονταν οι πρώτοι Εβραίοι από τους Γερμανούς τι επρόκειτο να συμβεί. Οι βόρειες επαρχίες της Ελλάδος έχασαν το 100% του εβραϊκού τους πληθυσμού. Στην Αθήνα όμως και την Νότια Ελλάδα χιλιάδες Εβραίοι σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία χιλιάδων Ελλήνων. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ψήφισε ειδικό νόμο για τις εβραϊκές περιουσίες που είχαν μεταβιβαστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής σε οποιονδήποτε  και επέστρεφαν στον αρχικό τους κάτοχο. Αν ο αρχικός κάτοχος δεν ήταν εν ζωή, τότε αποδίδονταν στην εβραϊκή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απολαμβάνοντας έτσι την ιδιαίτερη προστασία του νόμου.

«Αυτά έπραξαν οι πατέρες μας. Σήμερα εμείς οφείλουμε: Πρώτον να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να πάψει να είναι ελκυστικός ο λόγος του ρατσισμού. Δεύτερον να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τίθενται οι νέοι μπροστά στο ερώτημα τι είδους άνθρωποι θέλουν να γίνουν.

«Μια από τις βασικότερες πολιτικές μας είναι η ετήσια επίσκεψη μη Εβραίων μαθητών στο Μουσείο του Άουσβιτς, στο πλαίσιο της διδασκαλίας για το Ολοκαύτωμα. Τρίτον να συνεργαστούμε ώστε η νέα γενιά των Ευρωπαίων να μάθει τι έκαναν οι παππούδες τους. Έτσι, αν χρειαστεί, να κάνουν ότι μπορούν για να μην ξανασυμβεί ένα τόσο τραγικό γεγονός», κατέληξε ο υπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.