Ειδησεογραφικό site

Ο Αμπααούντ ήθελε να στρατολογήσει Ισπανίδες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους

35

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε σήμερα την εξουδετέρωση του Βέλγου τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, «ενός από τους εγκεφάλους»των επιθέσεων στο Παρίσι, στη διάρκεια μιας θεαματικής επιδρομής των αστυνομικών δυνάμεων χθες στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

«Ο Αμπααούντ, ο εγκέφαλος αυτών των επιθέσεων -ο ένας από τους εγκεφάλους, καθώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχουμε γνώση των απειλών- ήταν μεταξύ των νεκρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Όλα αυτά ενώ στη Μαδρίτη, πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του τζιχαντιστή, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ είχε ανακοινώσει πως ο Αμπααούντ είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει στην Ισπανία, μέσω του Ίντερνετ, γυναίκες για να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Το πρόσωπο αυτό, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει μέσω των δικτύων πρόσωπα, Ισπανούς και κυρίως γυναίκες, για να ενταχθούν στο Νταές αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους και να μετακινούνται για να πολεμήσουν μαζί του σε ζώνες συγκρούσεων», δήλωσε ο υπουργός. Όμως «δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ισπανία, δεν έχουμε γνώση για κάτι τέτοιο».

«Τελευταία το Νταές ειδικεύεται στη στρατολόγηση γυναικών. Θεωρούν ότι οι μουτζαχεντίν πρέπει να έχουν γυναίκες για να αυξηθεί ο πληθυσμός του χαλιφάτου», που εγκαθίδρυσαν το 2014 στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και το Ιράκ, σχολίασε ο Ντίαθ.

Τους τελευταίους μήνες η ισπανική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση πολλές γυναίκες ως ύποπτες ότι στρατολογούσαν νεαρά κορίτσια και έφηβες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 28χρονος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο επονομαζόμενος Αμπού Όμαρ αλ Μπαλτζίκι, «ο Βέλγος» στα αραβικά, ήταν μία από τις γαλλόφωνες «φυσιογνωμίες» του Ισλαμικού Κράτους.

Μικροεγκληματίας των Βρυξελλών που ριζοσπαστικοποιήθηκε και έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία το 2013, έγινε γνωστός στα τέλη του 2014, όταν έκανε ένα βιαστικό αλέ-ρετούρ στην Ευρώπη κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών πληροφοριών, για να προετοιμάσει εκεί επιθέσεις που τελικά αποτράπηκαν.

Το όνομά του είχε αναφερθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μια έκθεση τον Μάιο, που προειδοποιούσε για μια ενδεχόμενη συντονισμένη επίθεση του ΙΚ στην Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.