Ειδησεογραφικό site

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδο της G20

51

Στη συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου – όπως το χαρακτήρισαν – προβλήματος της μετανάστευσης κατέληξαν οι ηγέτες της συνόδου των G20, οι οποίοι συμφώνησαν στην ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων. Το κείμενο που συντάχθηκε θα επικυρωθεί τη Δευτέρα (16/11) με τις υπογραφές των ηγετών και τη ρύθμιση των επί μέρους λεπτομερειών. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης πως όλες οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αναμένεται να φέρει μόνο φέτος στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, άσκησαν πιέσεις για να αναγνωρίσει η G20 το πρόβλημα ως παγκόσμιο και να βοηθήσει οικονομικά στην αντιμετώπισή του, παρά την αντίθεση της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας. «Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν για να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτή, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό απ’ όλους και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο απόφασης. Σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις οποίες καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες».

 

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδο της G20

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη Σύνοδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδο της G20

Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στη σύνοδος της Αττάλειας, η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυξάνεται η ομοφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων στο ότι πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδο της G20

Οι προχθεσινές επιθέσεις ενόπλων και καμικάζι στο Παρίσι μπορεί να αλλάξουν τις προτεραιότητες στην Ουάσινγκτον κι άλλες πρωτεύουσες χωρών μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε από την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Ο κόσμος αλλάζει και αυτό το σοκ, το συγκλονιστικό αυτό (γεγονός) που συνέβη στο Παρίσι μάλλον θα (…) αλλάξει λίγο την κλίμακα των προτεραιοτήτων των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες (χωρών μελών) του ΝΑΤΟ», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι επιθέσεις στο Παρίσι θα φέρουν κοντύτερα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε στο περιθώριο της Συνόδου, ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.