Ειδησεογραφικό site

Ο έρωτας στα χρόνια του facebook

105

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Πριν από το facebook, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε επικοινωνία, eye contact, γλώσσα του σώματος, διάλογος, επαφή. Έτσι γνωρίζονταν οι άνθρωποι. Δεν λέω ακόμα υπάρχουν όλα αυτά, απλώς γίνονται λίγο σπάνια. Το facebook ιδρύθηκε το 2004, δεν ήταν τόσο γνωστό στην Ελλάδα τότε, το 2007 άρχισε να παίρνει τέτοια έκταση ανά τον κόσμο.

Συνήθως όταν γνωριζόμασταν με κάποιον, βγαίναμε μαζί του, συζητούσαμε διάφορα θέματα που μας απασχολούσαν, αναλύαμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα, μιλούσαμε για μουσική, για ταινίες. Μπορεί ακόμα να ψάχναμε να βρούμε μήπως έχουμε κάποιον κοινό γνωστό και αν ανακαλύπταμε πως είχαμε σίγουρα η αντίδραση θα ήταν γέλιο και η κλασική ατάκα: «Καλά πόσο μικρός είναι ο κόσμος! Κοίτα να δεις!».

Πλέον υπάρχουν όλα τα παραπάνω με μια απλή κόκκινη ειδοποίηση! Μέτα την κόκκινη ειδοποίηση συμβαίνει το αναμενόμενο. Δηλαδή, το τσεκάρισμα σε ό,τι υπάρχει στο προφίλ του ανθρώπου που θέλουμε να γνωρίσουμε ή που έχουμε δει από κοντά ελάχιστες φορές. 5 κοινοί φίλοι, φωτογραφίες, πληροφορίες, μήνυμα, τόπος διαμονής, τόπος καταγωγής, σπορ, ταινίες, πρόσφατη δραστηριότητα, τοποθεσίες, σημαντικές προσωπικές στιγμές κ.α. Αυτό ήταν, γνωριστήκαμε!

ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΑ ΚΛΙΚ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΦΗ

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σενάριο το οποίο έχει να κάνει με ένα αγόρι που γνωρίζει μόνο το όνομα μιας κοπέλας που τον ενδιαφέρει. Η αμέσως επόμενη  κίνηση του για να τη γνωρίσει σίγουρα θα είναι η πληκτρολόγηση του ονόματός της στο fb.  Φυσικά και θα δει τα πάντα στο προφίλ της για να μάθει διάφορα για εκείνη, κρυφά. Άρα δηλαδή προσπαθεί να τη γνωρίσει… πριν τη γνωρίσει! Θα στείλει αίτημα φιλίας ή ακόμη αν δεν είναι τόσο τολμηρός (έλεος δηλαδή) θα της κάνει poke. Το κορίτσι, χαρεί δεν χαρεί. θα κάνει ένα τελείως ανέκφραστο κλικ. Ενώ αν την είχε «σκουντήξει» από κοντά και της έκανε και ένα… «ψιτ, κοπελιά», θα φαινόταν η έκφρασή της και γενικά η κάθε της αντίδραση!

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Όλοι σήμερα έχουμε βρει τον εύκολο τρόπο μέσα από έναν υπολογιστή, να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, απρόσωπα στην ουσία. Μια άποψη σίγουρα θα είναι το ότι εφόσον μας δίνεται το εύκολο γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε (όχι μόνο με την κακή έννοια). Το αρνητικό με όλο αυτό είναι πως τα βρίσκουμε όλα έτοιμα και δεν αγωνιούμε για κάτι. Π.χ.: στο παραπάνω σενάριο το αγόρι ήταν σίγουρο ότι θα βρει στο fb την κοπέλα.

Το να ψάχνεις το προφίλ του ατόμου που σε ενδιαφέρει πριν καν το γνωρίσεις (που όλοι το κάνουμε) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως χάσιμο χρόνου γιατί στην πραγματικότητα βλέπεις ό,τι πληροφορίες έχει διαλέξει το συγκεκριμένο άτομο να ανεβάσει. Ελάχιστα πράγματα δηλαδή σε σχέση με τον πραγματικό του εαυτό, αυτόν που θα γνώριζες ή που θα γνωρίσεις από κοντά.

Ίσως να είναι πολύ πιο ωραίο το συναίσθημα το οποίο γνωρίζεις κάποιον από την αρχή, χωρίς προκαταλήψεις, μισές πληροφορίες και επεξεργασμένες φωτογραφίες (!).

Τα σχόλια είναι κλειστά.