Ειδησεογραφικό site

Ο Άγιος θα…φανερώσει το γενεαλογικό δέντρο 500 ετών!

83

Στα Ανώγεια και στην ορεινή Κρήτη οι μεγάλες οικογένειες το συνηθίζουν. Υπάρχουν οι «οικογενειακοί» άγιοι: ο Άγιος Μάμμας των Σκουλάδων, ο Χριστός της Νίδας των Σταυρακάκηδων, ο Προφήτης Ηλίας των Αεράκηδων, ο Άγιος Φανούριος των Ξυλούρηδων, κάτι σαν δείγμα οικειότητας με το μεταφυσικό, η ευλογία , η τύχη που χρειάζεται…

Τον Αύγουστο οι Ξυλούρηδες , μια από τις μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, οι Ξυλούρηδες , έχει φυσικά την τιμητική της.Κι ετοιμάζει τον πανηγυρισμό του Αγίου Φανουρίου. Που φανερώνει τα πάντα: από δουλειά στους άνεργους μέχρι δαχτυλίδια και από χαμένα ταίρια μέχρι… κλεμμένα ζώα στους βοσκούς.

Το πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στον Ψηλορείτη, στις 26 Αυγούστου, την παραμονή. Αλλά φέτος για τους Ξυλούρηδες είναι μια ξεχωριστή γιορτή. Θα παρουσιαστεί το γενεαλογικό τους δέντρο που πάει πίσω…500 χρόνια. Μια Ξυλουροπούλα της οικογένειας, που δεν ζει στην Κρήτη, αλλά στα…Γιάννενα, αποφάσισε να βρει όλους τους προγόνους και έχει φτιάξει ένα τεράστιο…δέντρο που ξεκινά-προς το παρόν- τον 16ο αιώνα! Η Σούλα Ξυλούρη που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκίνησε μια κοπιώδη εργασία που έχει φέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Και αποδεικνύει , όπως λένε οι Ξυλούρηδες, ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες στην Κρήτη με παρακλάδια πλέον στην Ελλάδα, την Αμερική την Αυστραλία μέχρι και το …Μαρόκο!

“Είναι εντυπωσιακό το γενεαλογικό μας δέντρο. Καταπληκτική η δουλειά της Σούλας Ξυλούρη την οποία και συνεχίζει” λέει στο CRETALIVE ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων κ.Νικος Ξυλούρης που καλεί μάλιστα τον κόσμο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη.

Οι Ξυλούρηδες είναι περήφανοι, όπως όλες οι οικογένειες στην Κρήτη, για την καταγωγή τους. Οι ίδιοι έχουν βγάλει και τεράστιες μουσικές μορφές.Μια από τις μεγαλύτερες μουσικές οικογένειες της Κρήτης, από τους παλιούς που τραγουδήσανε πριν από την εποχή του φωνόγραφου μέχρι τον «αρχάγγελο» Νίκο Ξυλούρη, τον ακαταμάχητο Ψαραντώνη, τον κορυφαίο Ψαρογιάννη και άλλους που έπονται.

Η γιορτή φέτος θα είναι ξεχωριστή. Με μουσικές, με κρασί, με κρέας…Εκεί κοντά στο Δία…

Πηγή: cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.