Ειδησεογραφικό site

Ούτε ένα ευρώ επιπλέον ELA στην Ελλάδα αποφάσισε η ΕΚΤ

30

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Στην αποψινή συνεδρίασή του, η οποία ακολούθησε την ολοκλήρωση της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών της ΕΚΤ δεν έδωσαν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα ούτε όμως και μείωσαν το ποσό που έχουν ήδη παραχωρήσει στις ελληνικές τράπεζες.

Παραλλήλως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ αποφάσισαν περαιτέρω εξέταση του ζητήματος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών – αν χρειαστεί – σε επόμενη συνεδρίαση. Δεν ελήφθη απόφαση για κούρεμα των εγγυήσεων (collateral) η οποία μπορεί να οδηγούσε σε ασφυξία τις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια περίοδο που στις ελληνικές τράπεζες έχει επιβληθεί κεφαλαιακός έλγχος, τα καταστήματα είναι κλειστά και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι τα μετρητά στερεύουν και από τα ATM πολύ σύντομα, η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα ήταν ένα πραγματικό «δώρο». Ωστόσο, η απόφαση του Μάριο Ντράγκι και των συνεργατών του να μην αλλάξουν τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Φρανκφούρτη τηρεί στάση αναμονής και διατηρεί τον ELA για την Ελλάδα στα 88,6 δισ.ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.