Ειδησεογραφικό site

«Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας»

52

«Επάγγελμα πόρνη»: αυτοβιογραφικές ιστορίες της Λιλής Ζωγράφου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Όχι, η επανάστασή μου δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η Γη, έτσι κι αλλιώς, δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα».

Οι συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου, ενός συνειδητοποιημένου – σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέα και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό, ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή του, για να απαλλαγεί από τη δουλοπρέπεια της πείνας, παίρνουν θεατρική υπόσταση με τη σκηνοθετική ματιά του Ένκε Φεζολλάρι, στην παράσταση «Επάγγελμα πόρνη», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την 1η έως τις 30 Δεκεμβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Αγωνίστρια ενάντια σε κάθε μορφή βίας

Σε μία παράσταση σύγχρονη, η οποία γκρεμίζει τα δόγματα και τους μύθους, που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό, ζωντανεύουν οι ιστορίες «Της Χούντας» από το βιβλίο «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Πρόκειται για δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες, που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα – ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης, μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας, σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή, αφοπλιστική, έντιμη, η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει  νικήτρια – μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται – καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά! Η οξύτητα της γραφής της, το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα κυριεύουν τον λόγο της: «Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας» (1978).

Με τραγελαφικές συνέπειες

Ιστορία πρώτη: Χούντα. Στη συγγραφέα, απαγορεύεται η έξοδος  από τη χώρα, λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, με πρόφαση τη μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, η Λιλή Ζωγράφου αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη – ελευθερίων ηθών», με συνέπειες τραγελαφικές.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας

Ιστορία δεύτερη: 1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, παραμονές Πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί, γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού. Δεμένη στο κρεβάτι, η συγγραφέας πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις, δεν αποδυναμώνεται. Η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου (το βιβλίο «Επάγγελμα πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού, σκηνικός χώρος – κοστούμια – φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι –  Μαριάνθη Γραμματικού, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, φωτογραφίες – βίντεο: Αθηνά Λιάσκου, παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Λυκόφως ΑΜΚΕ, σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

 

 Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Υπόγειο: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.