Ειδησεογραφικό site

Ουρουγουάη: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον διάδοχο του προέδρου «Πέπε» Μουχίκα

35

Οι ουρουγουανοί ψηφοφόροι επιλέγουν σήμερα τον διάδοχο του προέδρου τους Χοσέ Μουχίκα και μεγάλο φαβορί αυτού του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ο υποψήφιος του ίδιου αριστερού κόμματος Ταμπαρέ Βάσκες, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος και στο παρελθόν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 19:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας), ενώ υπάρχει δυνατότητα η ψηφοφορία να παραταθεί κατά μία επιπλέον ώρα σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη συρροή στα εκλογικά τμήματα.

Στη χώρα αυτή των 3,3 εκατ. κατοίκων όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική και η αποχή τιμωρείται με πρόστιμο, 2,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, πέντε εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο, ο οποίος συνδυάσθηκε με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο αριστερός συνασπισμός Φρέντε Άμπιο (FA), ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει ότι διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, οδεύει προς μια τρίτη διαδοχική εντολή, έπειτα απ’ αυτές του Ταμπαρέ Βάσκες και μετά του Χοσέ Μουχίκα, του αποκαλούμενου «Πέπε», ο οποίος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για την ευθύτητά του και τον ταπεινό τρόπο ζωής του.

Ο Ταμπαρέ Βάσκες υπήρξε από το 2005 ως το 2010 ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας.
Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου, αυτός ο 74χρονος καρκινολόγος, ο οποίος δεν είχε διακόψει την άσκηση της ιατρικής κατά την περίοδο που ηγούνταν της χώρας, συγκέντρωσε 47,8% των ψήφων, κερδίζοντας με διαφορά τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, τον 41χρονο βουλευτή Λουίς Λακάγε Που (30,9%).

Αυτός ο τελευταίος αναμένεται ότι θα πάρει στο δεύτερο γύρο τις ψήφους του Πέντρο Μπορνταμπέρι, του έτερου υποψηφίου της δεξιάς, ο οποίος είχε όμως συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο μόνο 12,9%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Ταμπαρέ Βάσκες 52% ως 55% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% ως 41% για τον Λουίς Λακάγε Που, υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος.

Γιος ενός πρώην προέδρου, ο Λουίς Λακάγε Που, ο οποίος ποντάρει στη εικόνα του ως νεαρού και δυναμικού ανθρώπου, εξακολουθεί πάντως να πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει: «Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον», διαβεβαίωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.